На 30 октомври 1869 г. е основано Българското книжовно дружество

На 30 октомври 1869 година в Браила /Румъния/ е основано Българското книжовно дружество, което през 1911 година е преименувано в Българска академия на науките. Дружеството  се създава в къщата на Варвара Хаджи Велева. По време на  у

2011-10-30 14:37:46
На 30 октомври 1869 г. е основано Българското книжовно дружество
На 30 октомври 1869 година в Браила /Румъния/ е основано Българското книжовно дружество, което през 1911 година е преименувано в Българска академия на науките.

Дружеството  се създава в къщата на Варвара Хаджи Велева. По време на  учредяването е приет Устав на дружеството и е избрано неговото ръководство. Това са първите ‘членове на научна книжовна дейност’ - Марин Дринов - председател, Васил Стоянов  и Васил Друмев.

Избрано е и 5-членно настоятелство на дружеството , което трябва да се занимава с финансовите и материалните въпроси. През този период БКД събира и ръководи дейността на българските учени, като издава и свой печатен орган - ‘Периодическо  списание на Българското книжовно дружество’.  През 1871 година е избран първият почетен член на БКД  - Гаврил Кръстевич. През ноември  1878 година дружеството  премества  седалището си от Браила в София.

След Освобождението  Българското книжовно дружество  постепенно се превръща в действителна национална академия на науките, с отделянето на три различни клона -
Историко-филологически, Природо-медицински и Държавно-научен, а членовете му стават почетни, редовни и дописни.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия