Първият министър-председател на България - Тодор Бурмов

Първият министър-председател на България е  известният български политик Тодор Бурмов. Тодор Бурмов е роден на 2 януари 1834 година  в село Нова махала, Габровско.  Първоначално учи в Габрово, а през 1857 година  завършва Ду

2011-10-25 17:30:31
Първият министър-председател на България - Тодор Бурмов
Първият министър-председател на България е  известният български политик Тодор Бурмов.

Тодор Бурмов е роден на 2 януари 1834 година  в село Нова махала, Габровско.  Първоначално учи в Габрово, а през 1857 година  завършва Духовната академия в Киев  и става учител в Габрово.

Бурмов взема активно участие в борбата на българския народ за извоюване на църковно-национална независимост. След преминаването на руските войски на юг от Дунава  Бурмов е включен в щаба на руската главна квартира и е привлечен към екипа на княз Черкаски.  Подпомага неговата дейност при разработване принципите за бъдещото държавно устройство на България.

По време на Временното руско управление Бурмов   е Пловдивски вицегубернатор, а после става първият българин, губернатор на София.

Отначало той  е един от водачите на Консервативната партия в Княжеството и в това му качество е натоварен от княз Батенберг да състави първото българско правителство, което оглавява от 17 юли 1879 до 6 септември 1879 година. След установяване режима на пълномощията  Бурмов е включен в състава на Държавния съвет.

През 1883 година за кратко Бурмов  е министър на финансите в кабинета на генерал Леонид Соболоев, както и за няколко дни по време на преврата от 1886 година.  През 1884 г.  Бурмов преминава в редовете на Либералната партия /проруското крило на Драган Цанков/.

През 1884 г. той става редовен член на Българското книжовно дружество. През остатъка от живота си  той участва активно в политическите борби и в редактирането на вестниците ‘Витоша’, ‘Български глас’ и ‘Светлина’.

Тодор Бурмов умира на 25 октомври 1906 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия