Кой е Марин Поплуканов?

Българският революционер Марин Поплуканов е  деец на ВРО и БРЦК. Той е политик  от Народнолибералната партия (стамболовисти), народен представител в Учердителното събрание и кмет на град Ловеч. Марин Поплуканов е роден на 25 май 184

2011-10-10 13:40:56
Кой е Марин Поплуканов?
Българският революционер Марин Поплуканов е  деец на ВРО и БРЦК. Той е политик  от Народнолибералната партия (стамболовисти), народен представител в Учердителното събрание и кмет на град Ловеч.

Марин Поплуканов е роден на 25 май 1845 г. в гр. Ловеч в семейството на ловчански свещеник. Завършва курса на първоначалното училище в родния си град. Учи в Търновското класно училище и едновременно изучава занаята кундурджийство.

След завръщането в Ловеч се включва в борбата за българска църква. Противник е на Ловешкия митрополит Иларион Ловчански.  Поплуканов е един от основателите на Ловешкия частен революционен комитет и негов председател. Член е и на  Привременното правителство на ВРО  и  сътрудник на Васил Левски.

Марин Поплуканов е арестуван  по делото на Димитър Общи на 28 октомври 1872 г. в Ловеч. Осъден е  на заточение по Софийското дело срещу ВРО. Престоява в турските затвори от 30 октомври 1872 г. до 6 юли 1876 г. С поръчителство на християнската община в Диарбекир е на облекчен режим по време на заточението. Успява да избяга със съдействието на местни кюрди на 6 юли 1876 г. Установява се в Букурещ.

Марин  Поплуканов се завръща се  Ловеч след второто му освобождение от руските войски на 22 август 1878. Избран е за член на Ловешкото окръжно управление.  Участва в приемането на Търновската конституция от Учредителното събрание  като  народен представител от Ловеч.

В периода 1885-87 година Марин Поплуканов работи като финансов нагледник на Министерството на финансите в Ловеч.  Той е ловешки окръжен управител  от 1890 до 1894 година. Деен член на Народнолибералната партия (стамболовисти). Отказва предложението на Стефан Стамболов да се пресели в София и активно участва в управлението на  родния си град. Като кмет на града,  Поплуканов  допринася за построяване на окръжната палата, големия каменен мост, пътища, шосета, мостове, чешми и „Новото“ училище. Прочиства околностите от върлуващи след освобождението разбойнически банди.

След падането на Стефан Стамболов, той  подава оставка като окръжен управител на Ловеч и се оттегля от политическия живот. Издържа семейството си с малка пенсия и дребно земеделие.

Марин Поплуканов  умира на  13 май 1913 година . Неговото име носи улица в гр. Ловеч.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия