Първият ядрен опит на Великобритания - 'Операция ураган'

Първият  ядрен опит  на Великобритания е  извършен на 3 октомври 1952 година край островите Монтебело, Западна Австралия и е под кодовото название ‘Операция ураган’. Оръжието е било копие на американската бомба &quo

2011-10-03 10:39:32
Първият  ядрен опит на Великобритания - 'Операция ураган'
Първият  ядрен опит  на Великобритания е  извършен на 3 октомври 1952 година край островите Монтебело, Западна Австралия и е под кодовото название ‘Операция ураган’.

Оръжието е било копие на американската бомба "Дебелака", хвърлена над Нагасаки през 1945 година в края на Втората световна война. По-голямата част от плутония за бомбата е произведен в Уиндскейл , Северозападна Англия. Производството там обаче не е било достатъчно бомбата да бъде завършена преди крайния срок - 1 август 1952 г. и се е наложило внасянето на плутоний от Канада.

Бомбата е монтирана на речна фрегата, за да се изяснят ефектите от взривно атомно устройство, пренесено с кораб - една от големите тревоги на Британската армия по това време. Фрегатата е била закотвена на 350 м от брега. Взривът е станал на 2,7 метра под водата и оставя кратер с дълбочина 6 метра и диаметър  300 метра на морското дъно.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия