Първият сериозен неуспех на немската армия по време на Втората световна война - операция 'Тайфун'

Битката при Москва през 1941-42 година, е поредица от отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, в хода на Втората световна война, с цел отбраната на  града и разбиване на немските войски. Боевете започват на 30 септември

2011-10-02 10:38:40
Първият сериозен неуспех на немската армия по време на Втората световна война - операция 'Тайфун'
Битката при Москва през 1941-42 година, е поредица от отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, в хода на Втората световна война, с цел отбраната на  града и разбиване на немските войски.

Боевете започват на 30 септември 1941 година и завършва в средата на април 1942 година с победа на съветските войски. Вермахтът е изтласкан на разстояние около 350 километра от Москва. Отново в руски ръце са районите около Калинин, Рязан и Тула.Това сражение е първият по-сериозен неуспех на немската армия.

Планът на германците за настъпление към Москва е разработен още в хода на сраженията  при Киев. Операцията получава кодовото име „Тайфун“, а за провеждането му е отговорна група армии ‘Център’.

В началото на операцията тя се състои от три полеви армии - 2-ра, 4-та и 9-та и три танкови групи  - 2-ра, 3-та и 4-та. В състава на групата влизат 77 дивизии, в това число 14 танкови и   моторизирани. Това съставлява около 33 % от пехотните и 64 % от танковите и моторизирани дивизии на немската армия, действащи на съветско-германския фронт.

Крайната цел на командването на Вермахта е  да се превземе Москва и да се излезе на линията Архангелск-Астрахан. Групата армии „Център“ е развърната за настъпление в полосата  Адрианопол – Глухова. Полосата е ограничена на юг от курското направление, а на север - от калининското. В района на Духовщина, Рославля и Шостки са съсредоточени три ударни групировки.

След пробива на съветската отбрана, една от танковите групировки - тази под Рославля, трябва да настъпва на североизток  срещу Вязма, и там да се съедини с другата ударна група, настъпваща към Вязма от северозапад. По този начин е планирано да се обкръжи и унищожи намиращата се в района на Смоленск групировка на съветските войски. На 2-ра танкова група е поставена задача да настъпи от района на Глуховка (близо до Орел), между Новгород-Северски и Брянск и да излезе в тил на противника, сковаван по фронта от войските на 2-ра армия. Срещу немските войски са разположени Западния, Резервния и Брянския фронт.

Московската отбранителна операция е проведена в периода 30 септември-5 декември 1941 г.  Настъплението на немските войски срещу Москва, съгласно плана „Тайфун“ започва на две направления: брянско и вяземско  Въпреки ожесточената съпротива на съветските войски, немците извършват пробив в отбраната им и с цената на големи загуби в края на ноември и началото на декември 1941 г.  успяват да излязат на рубежа Волга-Москва, да форсират  р. Нара и да достигнат пред гр. Кашира на юг.. По-нататъшните опити на немците да настъпят срещу Москва са осуетени. Немските войски са обезкървени в Московската отбранителна операция и спират настъплението си на изток  за прегрупиране на войските. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия