Тодор Иванчов оглавява 19-тото правителство на България

Българският политик от Либералната партия, Тодор Иванчов, е министър-председател на България  от 1 октомври  1899 година.  Той е  народен представител в  3-то Велико Народно събрание  и в  5-то и 10-то  Обик

2011-10-01 11:31:43
Тодор Иванчов  оглавява 19-тото правителство на  България
Българският политик от Либералната партия, Тодор Иванчов, е министър-председател на България  от 1 октомври  1899 година.  Той е  народен представител в  3-то Велико Народно събрание  и в  5-то и 10-то  Обикновено Народно събрание.

Тодор Иванчов е роден в Търново през 1858 година. Завършва Робърт Колеж  в Цариград  и учи три години медицина с Монпелие.  След Освобождението се завръща в България  и е учител в Дряново,  директор на Педагогическото училище в Кюстендил, а след това  - директор на Статистическото бюро в София.

Иванчов е активен деятел на Либералната партия, Той участва в първото правителство на Васил Радославов и в правителството на Димитър Греков. След това сам оглавява 19-то  и 20-то правителство на България.

При неговото управление е възстановен натуралният десятък,  което предизвиква селски бунтове,  потушени със сила през 1899 г.  През 1903 година  Иванчов е осъден от Първия държавен съд за финансови злоупотреби, но е помилван няколко месеца по-късно.

Като министър на Народното просвещение през 1899 г., Иванчов публикува първия официален правопис на българския език.

Умира през 1905 година в Париж. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия