Последната битка от Дойранската епопея 1918 година

На 19 септември 1918 година се състои  третата и последна битка от Дойранската епопея по време на Първата световна война. Първата атака на хълмовете е направена от 22-ра и 26-та  дивизии на британската армия с подкрепата на критската

2011-09-19 12:16:37
Последната битка от Дойранската епопея 1918 година
На 19 септември 1918 година се състои  третата и последна битка от Дойранската епопея по време на Първата световна война.

Първата атака на хълмовете е направена от 22-ра и 26-та  дивизии на британската армия с подкрепата на критската дивизия от гръцката армия. Докато напредват нагоре по хълмовете дивизиите са подложени на кръстосан огън и са принудени да отстъпят с тежки загуби. След това атаката тръгва отново като 12-ти Чешърски полк води атаката. Бункерите на хълмовете са снабдени с картечници, които откриват огън по тях, чийто ефект е ужасяващ за съглашението: само 20-30 процента от войниците им стигат до окопите, но тези които остават продължават и пленяват първите два български окопа.

Южноуелският полк достига до последната защитна линия. От целия батальон само един офицер и 11 войника достигат до лагера. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението на силите е 6 към 1 в полза на съглашенските сили.

След цял ден продължила битка, Съглашението  успява да превземе съвсем малко територия отдясно благодарение на гръцките сили. На следващия ден 65-та бригада атакува. Атака води до нова загуба,  като само половината от войниците се връщат живи, въпреки това при атаката се превзема град Дойран и няколко хълма над него. След известно време стрелбата престава от българските укрепления, а англичаните и гърците напредвайки, откриват, че те са изоставени. Сръбската и френската армия побеждават Австро-унгарската и българската армия в долината на Вардар и напредват към Дойран. Когато германският наблюдаващ операцията чува за това,  заповядва българската армия да отстъпи, за да не бъде отрязана отстрани.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия