14 септември 1812 година - Бородинската битка

Генералното  сражение между руската и наполеоновата армии в Отечествената война на 14 септември  1812 г.,   т. нар. Бородинска битка, която продължила 14 часа,  е една от най-големите битки в епохата на Наполеоновите войни

2011-09-14 00:04:37
14 септември 1812 година - Бородинската битка
Генералното  сражение между руската и наполеоновата армии в Отечествената война на 14 септември  1812 г.,   т. нар. Бородинска битка, която продължила 14 часа,  е една от най-големите битки в епохата на Наполеоновите войни  и въобще в световната история.

Бородинската битка  се характеризира  с голяма ожесточеност, страховити атаки от страна на французите, свирепи ръкопашни боеве на Шевардинския редут, Багратионовите флеши и др.. Късно след обед, след като са вкарали в боя всички свои резерви, французите успяват най-накрая да превземат редутите на левия руски фланг. Руската армия обаче отстъпва организирано, като от своя страна Кутузов заповядва обща кавалерийска атака на срещуположния фланг.

Рейдът на руснаците е толкова впечатляващ, че Наполеон се отказва от идеята да изпрати гвардията в помощ на френското дясно крило, което да доразвие успеха. Нощта пада и сражението на практика завършва без победител. В късните часове руската армия отстъпва и от другите си позиции  и това вбесява френския император, понеже той се надява да я довърши на следващия ден, макар самите французи да са силно обезкръвени.

Докато руската армия съществува, съществува и руската съпротивителна мощ и самата Русия. По-късно страховете  на Наполеон  оправдават напълно.

Основната грешка на Наполеон в руския поход е не толкова военна, колкото политическа. Вместо да даде свобода на руския народ като разруши феодално-крепостническата система, премахне самодържавието и въведе конституционно управление, той окупира териториите по пътя Смоленск- Москва и неговите войници започват да тормозят населението. Това позволява на Александър I и царедворците да го обявят за враг на Русия и на православната вяра. Целият руски народ се вдига на война в  защита на вярата и отечеството.

Въпреки фиктивната победа на Наполеон в Бородинската битка, Отечествената война (1812-1813 г.) е спечелена от Русия и това позволява там да се съхрани самодържавието в продължение на повече от 100 години.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия