Плеска конвенция

Военният договор сключен между  Германия, Австро-Унгария и България  на 6 септември 1915 година в г. Плес /дн. Полша/ , с който се съгласува военен план за общо нападение над Сърбия, установяват се срокове за началото на военните действ

2011-09-06 14:20:26
Плеска конвенция
Военният договор сключен между  Германия, Австро-Унгария и България  на 6 септември 1915 година в г. Плес /дн. Полша/ , с който се съгласува военен план за общо нападение над Сърбия, установяват се срокове за началото на военните действия и се определя количеството на дивизиите, които всяка държава ще отдели, е известен още като Плеска конвенция.

От българска страна конвенцията е подписана от подполковник Петър Ганчев, от австро-унгарска - от генерал барон фон Хьоцендорф и от германска - от генерал Ерих фон Фалкенхайн.  В същия ден са сключени и Българо-германският договор, Тайната българо-германска спогодба, както и Българо-турската конвенция,  които оформят влизането на България на страната на Централните сили в Първата световна война.

С Плеската конвенция трите главни командвания се задължават да действат заедно срещу Сърбия. Германия и Австро-Унгария поемат задължение в срок от 30 дни да разположа на сръбския фронт по 6 пехотни дивизии, а България в срок от 35 дни - 4 пехотни дивизии. Командването на обединените сили се възлага на фелдмаршал Аугуст фон Макензен,  като към щаба му са придадени висши български и австро-унгарски офицери.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия