Никола Богориди започва строежа на българската църква в Цариград и финансира Първата българска легия

Османският и молдовски държавник от български произход, Никола  Богориди, е правнук на Софроний Врачански,  син на Стефан Богориди и брат на Алеко Богориди. Роден е  в Яш през 1820 година.  Учи в Измит /където баща му е за

2011-09-03 14:25:48
Никола Богориди започва строежа на българската църква в Цариград и финансира Първата българска легия
Османският и молдовски държавник от български произход, Никола  Богориди, е правнук на Софроний Врачански,  син на Стефан Богориди и брат на Алеко Богориди.

Роден е  в Яш през 1820 година.  Учи в Измит /където баща му е заточен по това време/, а по-късно  и във Великата школа в Цариград,  където става приятел със съученика си Георги Раковски.

През 1834 година заедно с брат си Александър, Никола  придружава в Яш сестра си Смарагда и съпруга й  Михаил Стурдза,  който е новоназначен за княз на Молдова. През 1837 - 1839 година Никола  Богориди е драгоман в османското посолство в Париж.  

При княз Теодор Балш между 18 декември 1856 и 7 март 1857 г. Никола Богориди е министър на финансите на Молдова, а след това до октомври 1858 година е княз  на Молдова. За разлика от княза на Влашко, ултраконсервативният княз Никола Богориди следва проавстрийска и протурска политическа линия и работи против обединението на двете Дунавски княжества - Влашко и Молдова. Князът фалшифицира избирателните списъци за изборите на така наречените дивани ад хок, които трябва да се занимаят с въпроса с обединението на двете румънски държави.

В Молдова изборите на 7 юли 1857 година минават в обстановка на терор и бойкот от страна на юнионистката партия. Юнионистите се добират до тайната кореспонденция на Богориди с австрийския двор, в която има убедителни доказателства за фалшификацията на изборите и след дипломатическата намеса на Франция, Русия, Прусия и Сардиния,  които изтеглят посланиците си от Цариград, Високата порта  е принудена да анулира изборите и да организира нови на 22 септември. Този път те се увенчават с убедителна победа на юнионистите.

Княз Никола Богориди е известен покровител на българите в Южна Бесарабия, присъединена към Молдова по силата на Парижкия договор от 1856 година. Веднага след назначаването му за каймакам,  делегация на българските изселници го моли да ликвидира монопола върху ракията  в техните колонии, което той прави, като заявява: ‘Аз съм българин. Каквито молби имате, направете ги. Сега му е времето да бъдат удовлетворени’.

На 28 юни 1858 година по молба на друга делегация, Никола Богориди издава  грамота, с който се учредява гимназията „Свети Кирил и Методий’ в Болград, която изиграва голяма роля в Българското възраждане и подготвяла много от първите политически, просветни и културни дейци след Освобождението.

По молба на  Георги Раковски,  през  1857 година Богориди  позволява създаването на българска община и печатница в Галац, а в същата година  успява да предупреди приятеля си, че   османските власти го търсят и той  бяга в Русия.  Раковски се опитва да привлече приятеля си към революционното дело като дори в писмо му предлага българския престол.
Княз Никола Богориди е свален от молдовския престол през октомври 1858 година.След  това  той  живее в Цариград, Виена и Букурещ.

На 25 октомври 1859 година княз Никола Богориди полага основния камък на новостроящата се българска църква в Цариград върху имота, дарен от баща му Стефан Богориди.

През 1862 година,  докато Богориди е във Виена,  с него отново се свързва Раковски. Двамата си разменят писма и се срещат в малкото румънско пристанище Груя.  Срещата е държана в пълна тайна, но според турските власти, Раковски получава 5 000 лири помощ от Богориди за Първата българска легия.  Турското правителство смята Богориди за глава на таен български комитет във Виена, който поддържа контакти с посолството на Русия и е във връзка с българските революционни комитети в Румъния и в Одеса.

Никола Богориди умира в Букурещ на  25 април 1863 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия