Какво знаем за Луи Айер?

Българският педагог и общественик от швейцарски произход, Луи Айер, е смятан  за основател на спортното движение в България. Луи Айер е роден в Хомберг, в Швейцария на 17 ноември 1865 година.  Учи в Лозана, Женева и Нюшател и препода

2011-09-02 15:25:03
Какво знаем за Луи Айер?
Българският педагог и общественик от швейцарски произход, Луи Айер, е смятан  за основател на спортното движение в България.

Луи Айер е роден в Хомберг, в Швейцария на 17 ноември 1865 година.  Учи в Лозана, Женева и Нюшател и преподава спортни дисциплини в град Веве.  В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер,  заедно с още девет швейцарски педагози,  в България, където да поставят основите на спортното образование в страната.

Айер преподава физическо възпитание в Лом, Силистра, Русе и  и е главен треньор на Юнашките дружества в  страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс и др.

При избухването на Балканската война, Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг и се включва в българската  войска като доброволец. Айер е командир на Първа рота на Дванадесета лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение.  За героизъм в боя  той е произведен в български офицерски чин подпоручик и на два пъти е награждаван с кръст ‘За храброст’.

След погрома на България в Междусъюзническата война през 1913 година, Луи Айер  издава на френски книгата "Pro Bulgaria" („За България“), в която защитава българските позиции.

При включването на България в Първата световна война, той отново доброволно влиза като офицер в редовете на 33-ти пехотен полк.

Луи Айер загива на 2  септември 1916 година като командир на рота от 33 пехотен Свищовски полк при отбраната на град Дойран.  Погребан е в село Чаушли,  днес в пределите на Република Македония.

През 1991 година  в Русе  е учредено Българо-швейцарско дружество, което носи името „Луи Айер“. На Луи Айер е кръстен и стадионът в град Силистра. В негова чест е именувана и улица в София в  квартал Гоце Делчев.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия