2 септември 1944 година - Съставено е 61-тото правителство на България, оглавено от Константин Муравиев

На 2 септември 1944 година е съставено 61-вото правителство на България, което е оглавено от Константин Муравиев. Муравиев е политик от Българския земеделски народен съюз. Той  участва в правителствата, свалени при трите преврата на Българ

2011-09-02 14:46:58
2 септември 1944 година  - Съставено е 61-тото правителство на България, оглавено от Константин Муравиев
На 2 септември 1944 година е съставено 61-вото правителство на България, което е оглавено от Константин Муравиев.

Муравиев е политик от Българския земеделски народен съюз. Той  участва в правителствата, свалени при трите преврата на България през първата половина на 20-ти век. Бил е и депутат в XX, XXII и  XXIII Обикновено  Народно събрание.

Константин Муравиев е роден в на 5 март 1893 година в Пазарджик и завършва Робърт колеж в Цариград.  Участва в Балканските войни и Първата световна война,  завършва и Военното училище в София.. През 1919 година Муравиев е уволнен от армията с чин капитан.

Той е член на БЗНС от 1918 година. След напускането на армията Константин Муравиев става частен секретар на Александър Стамболийски.  При неговото управление той е началник на Обществена безопасност,  консул в Ротердам,  управляващ българската легация в Холандия и Турция и   министър на войната.

След Деветоюнския преврат през 1923 година Муравиев е арестуван и съден, заедно с други членове на правителството. Освободен през 1926 година, той е сред водачите на БЗНС Врабча 1.

Муравиев е последователно министър на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти в правителствата на Народния блок  до Деветнадесетомайския преврат.

От 2 до 9 септември 1944 година той оглавява правителство, съставено от представители на няколко опозиционни партии, което прави последен опит да предотврати обявяването на война от Съветския съюз  на България. За няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия,  иска примирие със САЩ и Великобритания и започва изтеглянето на българските войски от Югославия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му, обаче, е отложено за 72 часа от военния министър генерал Иван Маринов, поради технически проблеми при изпълнението. В действителност, ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с комунистите и Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България. Което се и случва незабавно.

Когато на 8 септември  се обнародва решението, страната се озовава в доста необичайна ситуация: намира се във война едновременно със САЩ, Великобритания, СССР и от друга страна - с Германия.

И въпреки това, на 9 септември 1944 година  правителството на Муравиев e свалено от офицерите на Дамян Велчев и комунистите, с активното сътрудничество на военния министър Иван Маринов.

Константин Муравиев е осъден на доживотен затвор от т.нар. Народен съд.  Тази присъда е отменена с Решение N 172 на Върховния съд от 1996 година.

Муравиев е освободен от затвора през 1955 година, но на следващата година той е арестуван отново и е изпратен в концлагера Белене.  Остава в затвора до 1961 година.

Муравиев умира  на 31 януари 1965 година в София. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия