На 28 август 1943 година умира цар Борис III: Какво знаем и какво не, относно неговата кончина?

Българският цар Борис III  умира на 28 август 1943 година. Две седмици преди това той е на посещение в Германия. Именно по тази причина мнозина подозират, че царят е станал жертва на убийство  с бавнодействаща отрова, поръчано от Хитлер

2011-08-28 15:22:47
На 28 август 1943 година умира цар Борис III: Какво знаем и какво не, относно неговата кончина?
Българският цар Борис III  умира на 28 август 1943 година. Две седмици преди това той е на посещение в Германия. Именно по тази причина мнозина подозират, че царят е станал жертва на убийство  с бавнодействаща отрова, поръчано от Хитлер.  За причина за това се счита  твърдият отказ на  царя да изпрати 500-хилядна войска на фронта  в подкрепа на нацистите, независимо от това, че България по това време е съюзник на Германия.

Има обаче и една друга, доста по различна,  хипотеза, която разказва царският секретар Станислав Балан.

Според него, цар Борис III е направил саможертва в името на българския народ. Още след абдикацията на Фердинанд, Борис III трябвало да даде клетва пред Франция и Англия, че няма да влиза в конфликт с тях.  Според Балан, именно това обещание е причина за мистичната смърт на царя.

Цар Борис III  удържал думата си пред двете ‘велики сили’, независимо, че през 1941 година бил принуден да стане съюзник на Хитлер, който вече бил превзел цяла Европа. И макар България да била съюзник на Германия във войната, царят отказвал да изпрати наши войски на Източния фронт. СССР запазил посолството си в София, без никакви проблеми за дипломатите. Независимо от това, че сме били на страната на Германия, руснаците  у нас са пазени наистина като братя.  И заслугата за това била основно на царя, който добре познавал народопсихологията на народа ни. А и,  както твърдят неговите съвременници и сподвижници, той бил политик от световна класа.

Борис се опълчил  на Хитлер и отказал исканата му помощ от 500 хиляди войници, които трябвало да бъдат хвърлени срещу Антантата.  Стресът се отразил на здравословното състояние на Кобурга, който имал сериозни проблеми със сърцето.

След прибирането си в България, царят бил много преуморен физически, но все пак продължил да движи държавните дела, въпреки съветите на лекарите.

Само два дни преди смъртта  си, на 26 август, цар Борис III организирал пресконференция в двореца с чуждестранни журналисти. Минути преди това, той повикал секретаря си Балан, за да помислят заедно какво ще стане с България. Тогава при тях влязъл шефът на полицията Никола Гешев. Той съобщил на царя, че има нареждане на Бекерле царят да бъде арестуван. Гешев предложил на Борис да се качи  със семейството си на самолет, който той вече бил подготвил,  и да  избяга в Истанбул.  Царят, обаче, отговорил: ‘Аз съм цар на българите и не мога да бягам!’

Тогава Гешев разкрил, че немците подготвят преврат срещу Борис, след което щели да изпратят войските ни на Източния фронт, срещу Съветския съюз. С думите ‘Това не бива да става’ , царят се отправил към срещата с журналистите.

Цар Борис поръчал на прислугата да му приготвят от най-силния чай. Инфарктът настъпил скоро след приемането на отварата.  Съдържанието на тази напитка не е било изследвано след смъртта на Кобурга.  Според Балан, обаче, именно чаят се е оказал мощен ускорител на смъртта на царя. Според царедвореца, смърт, която Борис сам е пожелал.

Според Балан, чрез смъртта си Борис III спазил дадената още през 1918 година  дума , която бил дал  пред Англия и Франция. Цар Борис винаги се е опитвал максимално да отдалечи нацистите от България.

Балан разказвал по-късно, че умирайки, Борис е спасил България, защото  след неговата смърт, страната останала без цар, т.е. без главнокомандващ на армията.  А само главнокомандващият  имал правомощия да изпраща войска на бойното поле. При липса на монарх, решенията се вземали  от регентски съвет, за чието избиране и влизане в реална власт били нужни месеци. Така планът на германците бил осуетен, поне до  януари 1944 година.

В първите дни след смъртта на царя, реакцията на Берлин била единствено поднасяне на  официални съболезнования. После Гьобелс лансирал идеята, че Борис III e отровен от своята балдъза - принцеса Мафалда.  Така сестрата на царица Йоанна е арестувана и убита в концлагер.  Вероятно по този начин хитлеристите си отмъщават  на знатната фамилия на Кобурга, който  успява така да ги изиграе.

Що се отнася до смъртта на цар Борис, има и още една версия.  Според нея, след срещата си  с царя,  Хитлер е наредил монархът да бъде убит по време на полета му от Берлин към София.  Тъй като било известно, че царят  има сърдечни проблеми, Фюрерът наредил на пилотите да вдигнат самолета на доста по-голяма височина. Така,  липсата на кислород във въздуха се оказала пагубна за  българския цар.  Заради  разредения въздух в организма  му  настъпили необратими процеси, които две седмици по-късно досели до неговата смърт.

Кой знае? Все още никой не е потвърдил нито една от  версиите... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия