8 август 1886 г. - Преврат за детрониране на княз Александър Батенберг

  На 8 август 1886 година  в България се състои неуспешен преврат за детрониране на българския княз Александър I Батенберг, който  довежда  в крайна сметка до неговата абдикация  и до тежка политическа криза в страната, п

2011-08-08 12:30:42
8 август 1886 г. - Преврат за детрониране на княз Александър Батенберг
  На 8 август 1886 година  в България се състои неуспешен преврат за детрониране на българския княз Александър I Батенберг, който  довежда  в крайна сметка до неговата абдикация  и до тежка политическа криза в страната, продължила повече от година.

Превратът е предшестван от кампания на руското  правителство срещу княза, съпътствана от яростна пропаганда на проруските политически групи в страната.Той е организиран от група офицери, недоволни от кадровата политика на Александър Батенберг в армията и подкрепяни от руското консулство в България. Заговорът се ръководи от капитан Радко Димитров, а сред дейните участници са и капитан Георги Вазов, заместникът на военния министър капитан Анастас Бендерев, началникът на Военното училище майор Груев.

В  началото на август по заповед на Бендерев повечето войскови части, разположени в София, са изпратени към границата със Сърбия, а Струмският полк  е прехвърлен Кюстендил в Перник. Заговорниците убеждават офицерите от Струмския полк да се присъединят към тях, обявявайки, че предстои война със Сърбия, която би била фатална за България без руска подкрепа. Правителството на Петко Каравелов  е запознато със съществуването на заговор, но не прави опит да го ликвидира, тъй като самото то не изключва възможността да убеди княза да абдикира.

В нощта на 8 срещу 9 август части на Струмския полк и юнкери от Военното училище влизат в София, неутрализират останалите в града части и обкръжават Княжеския дворец. Александър I е арестуван и принуден да подпише указ, с който се отказва от трона.
Организаторите на преврата нямат ясни планове за следващите си стъпки. Те се надяват да съставят правителство, включващо всички политически партии, и се опитват да убедят министър-председателя Каравелов да ги подкрепи, но се сблъскват с твърд отказ. Вечерта е обявен съставът на временно правителство, начело с митрополит Климент Търновски и включващо още Христо Стоянов, Драган Цанков, Константин Величков,Тодор Бурмов, Васил Радославов и майор Константин Никифоров.

Още на следващия ден  се появяват първите сведения, неблагоприятни за извършителите на преврата. Председателят на Народното събрание, Стефан Стамболов,  който в този момент се намира в Търново, се обявява остро срещу преврата. Майор Никифоров отказва да участва в правителството и настоява да бъде изваден от състава му. Плевенският полк пък, който се намира в Ловеч,  отказва да признае новото правителство, а в Севлиево либералите провеждат демонстрация срещу преврата. Във Варненския полк  офицерите отстраняват командира си, подкрепил преврата.

По-късно  група офицери от Пловдив, включително подполковник Сава Муткуров, командващ Пловдивската бригада,  се обявяват срещу преврата. Те получават подкрепата на някои либерали, както и на британсккото консулство. Установили контакт с друго полкове в страната,  те започват да концентрират в Пловдив частите, неприемащи преврата и временното правителство.

Стамболов, в качеството си на председател на Народното събрание, издава прокламация, с която обвява преврата за незаконен и назначава Сава Муткуров  за главнокомандващ на Българската армия.  По негово нареждане Муткуров изпраща до ръководителите на преврата и до временното правителство ултиматум да се откажат от постовете си до 24 часа под страх от смъртно наказание.

След като временното правителство  подава оставка, Стефан Стамболов  връща княз Александър  I Батенберг на трона. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия