Втора световна война: 'Операция Гомора'

Големият  германски град Хамбург е бомбардиран многократно от Кралските военновъздушни сили и Военновъздушните сили на САЩ време на Втората световна война. По време на атаките през юли 1843 г. избухва огромен пожар, който причинява смъртта н

2011-07-28 18:55:46
Втора световна война: 'Операция Гомора'
Големият  германски град Хамбург е бомбардиран многократно от Кралските военновъздушни сили и Военновъздушните сили на САЩ време на Втората световна война. По време на атаките през юли 1843 г. избухва огромен пожар, който причинява смъртта на десетки хиляди души, най-вече цивилни.

Битката за Хамбург, носеща кодовото название ‘Операция Гомора’  е серия от въздушни нападения срещу Хамбург извършени в края на юли 1943 г. от Кралските военновъздушни сили. В този момент това е най-тежката бомбардировка в историята на въздушните бойни действия. По-късно е наречена  от британските власти ‘германската Хирошима’.

Операцията е първоначално изготвена от британския министър-председател Уинстън Чърчил с помощта на фелдмаршала от кралските военновъздушни сили Артър Харис (известен с фразата насочена към германците: Посяха вятър, а ще жънат вихрушка.).

Операцията представлява съгласувани действия на Кралските военновъздушни сили, Канадските кралски военновъздушни сили и военновъздушните сили на САЩ, чиято цел е да осигурят непрекъснати бомбардировки над града в продължение на осем дни и седем нощи. Американците извършват дневните нападения, а британците нощните.

Операцията започва близо два месеца по-късно. На 24 юли, приблизително в 00.57 часа, започва първата бомбардировка и продължава приблизително един час. Втората, дневна, бомбардировка е извършена в 24.00 часа. Третата, сутринта на 26 юли. Нощната атака от 26 юли започва в 00.20 и е доста лека поради силната гръмотевична буря и силни ветрове над Северно море, които принуждават известна част от екипажите да изхвърлят експлозивната част от бомбените товари. Докладвани са едва два хвърлени бомбени товара. Действията от тази вечер често не се включват, когато се изброяват общия брой атаки по време на операция Гомора. През деня на 27 юли не е извършвана бомбардировка.

През нощта на 27 юли, скоро след полунощ, 739 самолета вземат участие в бомбардировката на Хамбург. Няколко фактора допринасят за последвалите огромни разрушения: необичайно сухото и топло време, концентрацията на нападението срещу един район и невъзможността на пожарникарите да достигнат основните огнища. Високоексплозивните бомби, известни като Бисквитки, използвани в началните етапи на бомбардировката им попречват да достигнат до центъра от периферията на града, където работят по разчистване на разрушенията понесени на 24 юли. В резултат на това се образува огнена буря , ветрове достигащи скорост от 240 км/ч и температура от 800°C. Асфалтът се запалва, а хората в близките противовъздушни скривалища умират от високата температура. Изгорени са около 21 км2 от града. По-голяма част от хората (около 40000) загинали по време на операция Гомора, умират през тази нощ.
През нощта на 29 юли Хамбург е атакуван отново от повече от 700 самолета. На 3 август е извършено последното нападение част от операция Гомора.
По време на операция Гомора умират над 50000 души, а още един милион остават бездомни. Използвани са приблизително 3000 самолета, хвърлени са над 9000 тона бомби и са унищожени 250000 къщи.  Документи сочат, че германските управляващи са силно обезпокоени. По-късно разпити на високопоставени чиновници показват, че Хитлер счита, че подобни бомбардировки могат да принудят Германия да се предаде. До края на Втората световна война Хамбург е бомбардиран още 69 пъти.

Кралските военновъздушни сили губят 12 бомбардировача през първия ден на атаката. През войната над Хамбург са загубени общо 440 бомбардировача.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия