Втора световна война: Указ 277

На 28 юли 1942 година Сталин издава Указ N 277, в качеството му на народен комисар на отбраната на СССР. Указът е известен още като Заповед „Нито крачка назад!“ (на руски: „Ни шагу назад!“). Указът разпорежда във всеки ф

2011-07-28 18:35:03
Втора световна война: Указ 277
На 28 юли 1942 година Сталин издава Указ N 277, в качеството му на народен комисар на отбраната на СССР. Указът е известен още като Заповед „Нито крачка назад!“ (на руски: „Ни шагу назад!“).

Указът разпорежда във всеки фронт да бъдат създадени от един до три наказателни батальона,  съставени от офицери и политически работници, които са нарушили дисциплината от страх и психическа неустойчивост. Тези отряди трябва да бъдат изпращани на най-трудните участъци от фронта, „за да им се даде възможност да изкупят с кръв престъпленията си срещу Родината“.

Заповядва се създаването във всяка армия на три до пет добре въоръжени заградителни отряда за разстрел на всички, които отстъпват.

И двете мерки са цитирани в уводната част. Никой командир няма право да отстъпва без заповед. Нарушителите подлежат на преследване от военен трибунал.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия