Илия Цанов подписва Топханенския акт

Българският политик Илия Цанов е един  от  водачите на Либералната партия  непосредствено след Освобождението на България. Той е външен министър по време на Съединението и Сръбско-българската война през 1885 година. Илия Цанов

2011-07-27 23:20:34
Илия Цанов подписва Топханенския акт
Българският политик Илия Цанов е един  от  водачите на Либералната партия  непосредствено след Освобождението на България. Той е външен министър по време на Съединението и Сръбско-българската война през 1885 година.

Илия Цанов е роден на 27 юли 1835 година във Видин. Учи в Свищов , след което работи в османската администрация в родния си град. От 1868 година Цанов е  адвокат в търговския съд в София.

През 1876 година той е защитник на заловените участници в Ботевата чета  и успява да постигне замяната на смъртната присъда на някои от тях, включително на Кирил Ботев,   със заточение.

След Освобождението Цанов работи в администрацията на Временното руско управление.  Той е един от водачите на Либералната партия и е избиран за народен представител  в Учредителното събрание  през 1879 година,  в I-вото, II-рото  и  IV-тото  Обикновено Народно събрание  и в III-тото Велико Народно събрание през 1886-87 г.

През 1883-84 година Илия Цанов е дипломатически агент на България в Цариград . От 1884 до 1886 година той е министър на външните работи и изповеданията  в правителството на Петко Каравелов. На тази длъжност той участва в преговорите за сключването на Топханенския акт през 1886 година.

Т
ова е българо-турска спогодба, според която Съединението на България юридически се признава международно. Подписан  е на 24 март 1886 година  от посланиците на Великите сили, Великия везир Кямил паша и министъра на външните работи и изповеданията на България  в двореца Топхане в Цариград.

Българският дипломат Илия Ценов, познат на османските власти като "служебният защитник" от Русчук, където защитава оцелели четници от Ботевата чета, сега също така блестящо защитава интересите на цяла България. Негова е заслугата Бургас и околията да принадлежат към новосъздадената държава, както и да отпадне правото на султана да праща свои войски в случай на вътрешни размирици.

Илия Цанов постига това практически без никаква подкрепа или съвет от страна на княза и министър-председателя Петко Каравелов.  С подписването на акта приключва Цариградската  конференция от 1885-86 година. Чрез Топханенския акт българският княз Александър I Батенберг  поема управлението на Източна Румелия.  В замяна на това Османската империя получава Кърджалийска околия,  както и Тъмръшката република.
Така България губи 1640 км² от своите земи и територията й  вече е 94 705 км².

Илия Ценов  умира на 27 март 1901 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия