Гръцка Митология - Херакъл (Херкулес)

Херакъл или познат на нас под името Херкулес е древноримското име на герой от древногръцката митология. Херкулес е надарен с необичайна сила и издръжливост. Освен това е добър стратег и има силно изострени сетива. На старогръцки се казва Хераклес

2011-07-14 19:56:10
Гръцка Митология - Херакъл (Херкулес)
Херакъл или познат на нас под името Херкулес е древноримското име на герой от древногръцката митология. Херкулес е надарен с необичайна сила и издръжливост. Освен това е добър стратег и има силно изострени сетива.

На старогръцки се казва Хераклес и неговото име е най-много пъти изменяно от различни народи и езици. Херакъл е син на Зевс и смъртната Алкмена. Рожденото име на героя е Алкид. Херкулес има брат-близнак на име Ификъл. Двамата са родени заедно, но Херкулес е син на Зевс, а Ификъл е син на Амфитрион.

Синът на Персей, на име Електрион, сгодил дъщеря си Алкмена за Амфитрион, който веднага след годежа заминал на военен поход с цел да отмъсти за смъртта на нейните братя. Докато го нямало Зевс се явил пред Алкмена под образа на Амфитриони и ѝ подарил златна чаша като знак за победата.

Според по-късни версии на мита Зевс останал с нея три нощи, като забавил с един ден изгрева на слънцето. Тази версия е и най-известната и е приета за точна.

След като Амфитрион се върнал от похода, направил дете на Алкмена и така тя се оказала бременна с две деца от двама бащи, едновременно. Зевс бил горд с невероятната енергия на детето още преди да се роди. Той съобщил, че неговият син, ще бъде могъщ владетел. Ревнивата Хера обаче успяла да изкопчи от него обещание, че първородният внук на Персей ще управлява всички негови потомци. След това Хера отишла в Микена да вземе детето на Стенел на име Евристей.

През това  време Хера използвала всякакви магии и задържала раждането на Херкулес. Така Евристей станал цар на Микена, а Херкулес негов поданик.

Легенда за млечния път: След като родила, Алкмена изоставила детето на едно място, което дълго след това било известно като полето на Херкулес. Оттам минала Хера, която била възхитена от прекрасното дете и му дала да суче. Малкият Херкулес стиснал много силно гърдата ѝ и така се образувал Млечният път. След това Атина отнесла детето на Алкмена. Атина не знаела, че това е Херкулес, а Алкмена не познала, че е нейното бебе. Алкмена била вярна на Атина и й помагала, затова и взела да гледа детето.

Много пъти Хера се опитвала да убие Херкулес. Един от опитите е докато малкият спял в люлката - тя му пратила две змии да го захапят и отровят, но дори в съня си Херкулес бил със божествени сили и ги удушил с голи ръце, без да се буди. Като бил малко момче, Херкулес убил своя учител Лин заради несправедливо обвинение. Амфитрион се уплашил от необуздания му нрав и изпратил Херкулес в планината да пасе стадо биволи.

Херкулес извършва 12 подвига по заповед на Евристей, при когото бил пратен на служба от Хера:

- убива немейския лъв
- убива лернейската хидра
- улавя керинейската кошута
- улавя еримантския глиган
- изчиства авгиевите обори
- избива стимфалийските птици
- укротява критския бик
- побеждава тракийския цар Диомед и улавя кобилите му
- взима колана на царицата на амазонките Хиполита
- отвлича кравите на великана Герион
- отнася златните ябълки от градината на хесперидите
- улавя и извежда от подземното царство Цербер

Смъртта на Херкулес: Великият герой е бил женен за Деянеира. Един ден двамата трябвало да преминат през голяма река. Там чакал кентавъра Несус. Той обаче можел да вози на лодката си само по един човек. Несус предложил Деянеира да е първа. Малко след като се качили на лодката той се опитал да избяга с жената на Херкулес, но полу-богът успял да го уцели с една отровна стрела.

Докато умирал Несус казал на Деянеира да вземе от кръвтта му и ако Херкулес е неверен след време да му даде от кръвтта и любовтта му ще се възроди.

Години след случая Деянеира дочула слухове, че Херкулес е влюбен в друга жена. Тя взела от кръвтта на Несус и натъркала наметало. Докато търкала дрехата с кръвтта, една капка паднала на пода. След като приключила с кръвта тя  дала на пратеник да занесе наметалото при мъжа й. На другия ден слънце огряло капката кръв на пода и тя пламнала с бурен и неспиращ огън.

Веднага Деянеира пратила друг човек да спре предишния пратеник, защото разбрала, че кръвтта е опасна за Херкулес и не е с цел да върне любовтта му, а да го убие.

Когато вторият пратеник пристигнал, вече било късно, той видял как Херкулес пламнал от глава до пети. С цел да се спаси той скочил в близката река. Кръвтта по наметалото все още била отровна от стрелата на Херкулес. Отровата пробила през божествената кожа на Херкулес, след което неугасващия огън изгарял кожата на героя.

Той не загинал веднага, а много дни след това като през цялото време изпитвал болка от огъня. След като Херкулес изгорял напълно, останала само силната му душа и Зевс го превърнал в Бог. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия