1940-1944 г. - Режимът 'Виши' във Франция

Френското  управление (1940-1944), установено по време на окупацията на Франция от нацистка Германия през Втората световна война се нарича Режимът ‘Виши’.  Името идва от седалището на правителството в курортния град Виши.

2011-07-05 16:16:52
1940-1944 г. -  Режимът 'Виши' във Франция
Френското  управление (1940-1944), установено по време на окупацията на Франция от нацистка Германия през Втората световна война се нарича Режимът ‘Виши’.  Името идва от седалището на правителството в курортния град Виши.

Начело на режима стои героят от Първата световна война маршал Филип Петен, който разполага с почти неограничена власт. Той притежава цялата правителствена власт, назначава и уволнява министрите и държавните секретари, които са отговорни само пред него. Правителството контролира около 40% от френската територия и разполага с около 100 хилядна армия. Дипломатически правителството е признато от силите на Оста  /включително от България/,  също така и от СССР и САЩ.  От 5 юли 1940 година, обаче, Великобритания скъсва дипломатическите си връзки с Франция. От всички френски колонии, Режимът на Виши контролира само Алжир, Тунис и някои от южноафриканските провинции.

Идеологически Виши е наследник на контрареволюционната френска традиция. Забелязва се завръщане към старите католически цености, прави се опит за прилагане на един патернализъм под контрола на държавата. Издига се в култ фигурата на президента Петен.

Девиз на режима става лозунга "Труд, Семейство, Родина". Проявява се амбиция за преработване на френската социална система и промяна на моралните принципи на френското общество. Именно моралния упадък и изоставянето на традиционните ценности са сочени от Петен като причини за поражението на Франция. В противовес на либералния индивидуализъм,  режимът се стреми да възстанови религиозните и семейните ценности.

Докато маршал Петен все пак се стреми да следва една политика на ограничено колабориране с Германия, то неговият заместник Пиер Лавал следва политика на пълно обвързване с Третия райх Особено неприятно е сключеното споразумение с Германия за наемане на френска работна сила в полза на немската военновременна икономика.
‘Виши’ дава сериозен принос за германската военна мощ. На германците са изплатени 550 милиарда франка компенсации за тяхната военна окупация. Много французи работят в Третия райх - само през пролетта на 1944 г. 3,6 милиона французи се трудят в Германия.

Режимът на ‘Виши’ следва откровено антисемитска политика. Евреите са изключени от основните служби, ограничен е достъпът им до университетите, предприятията им са конфискувани. Създаден е Комисариат по еврейските въпроси (през пролетта на 1941 г.), който допълнително утежнява положението на евреите. Още по-лошо е положението на евреите-чужденци, които по силата на закон приет през есента на 1940 г.  са интернирани в "специални лагери".

Когато идва на власт,  режимът на Виши и по-точно Петен,  се радва на относително голяма популярност. Много бързо, обаче, популярността на маршала спада, за което спомага поражението на Германия по фронтовете.

Дебаркирането на съюзниците в Нормандия слага край на правителството ‘Виши’. По-късно Петен и Лавал са осъдени на смърт. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия