Първа световна война - Битката при р. Сома

Една от най-мащабните и скъпоструващи битки по време на Първата световна война  е Битката при река Сома в Северна Франция, която започва на 1 юли 1916 година и завършва на 18 ноември с.г. Целта на тази битка била да отдалечи немските сил

2011-07-01 15:09:47
Първа световна война - Битката при р. Сома
Една от най-мащабните и скъпоструващи битки по време на Първата световна война  е Битката при река Сома в Северна Франция, която започва на 1 юли 1916 година и завършва на 18 ноември с.г.

Целта на тази битка била да отдалечи немските сили от битката при Вердюн /Франция/.  Затова силите на Съюзниците (Англия и Франция), направили опит да си пробият път през германската гранична линия при р.Сома. В крайна сметка по брой жертви битката при река Сома надминава тази при Вердюн.

Плановете за офанзивата започнали да се оформят идейно, когато немските войски започнали битката при Вердюн. Френските войски се били посветили на защитата при Вердюн,  така че бремето се пренася върху английските войски. Битката е предшествана от 7-дневни артилерийски бомбардировки, в които англичаните взривили 1,5 милиона снаряда, а 10 мини били закопани, от които 3 съдържали около 20 тон експлозив.

На север офанзивата била неуспешна за Съюзниците, защото комуникациите били неадекватни и немците се били укрепили добре, на юг  пък била успешна - главно в областта на Мамец и Монтабан.

На 15 септември започнала последната битка при Флерс-Корселе. Тогава бил дебюта на танка. Първите танкове  били много бавни (движели се със скорост 3,2 km/h) и не били издръжливи. Те били уязвими и от артилерията. От 49 английски танка, 32 достигнали до мястото на сражението, а от тях само 21 успели да влязат в битката, поради технически проблеми или защото заседнали в окопите. По-късно се присъединили и танкове D-17, което вдъхнало кураж на Съюзниците и те побеждават немските войски, но не може да се каже, че има победители.

Съюзниците завладяват едва 8 километрова ивица, а това е по-малко отколкото очаквали, а Германия е загубила много високо квалифицирани военни кадри. Броят на жертвите е спорен въпрос. Знае се че Английския Кралски летателен корпус е загубил 782 самолета и 576 пилота, а 100 танка били унищожени.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия