Св. Йоан Кръстител

Св.  Йоан Кръстител, известен още и като Св. Йоан Предтеча,   е бил  братовчед и предшественик на Исус Христос, който  според Евангелието  предсказава  идването на месията (Христос). Живял е  отшелнически жи

2011-06-24 16:06:06
Св. Йоан Кръстител
Св.  Йоан Кръстител, известен още и като Св. Йоан Предтеча,   е бил  братовчед и предшественик на Исус Христос, който  според Евангелието  предсказава  идването на месията (Христос). Живял е  отшелнически живот в пустинята.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Младенецът Йоан избягва участта на хилядите убити младенци във Витлеем  и  околностите му и през 29-та година от н.е.  започва своите проповеди. Вероятно е убит през 30-та година от новата ера по заповед на цар Ирод Антипа.

Според Евангелието Св. Йоан Кръстител   води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди. След като навършва 30 години започва да проповядва и да кръщава хората. Дава Свето Кръщение и на Иисус Христос.

Наказан е чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа . Заравят главата му на тайно и неизвестно място дълбоко в земята. По-късно  главата е откопана и погребана  в Елеонската гора.

След години,  един богат човек повярвал в  Христа, оставя имане и служба и се замонашва под името Инокентий. Заселва се на Елеонската гора на същото място, където е погребана главата на Йоан Кръстител. Когато започва да си зида  килия и започва да копае, намира съд, в който има глава, за която по тайнствен начин му е явено, че е на Предтечата.

Според друг и източници  главата на Йоан-Кръстител е погребана в църква, основана от царица Елена, майката на  Константин Велики по време на поклонението й по Светите земи и носеща  неговото име.

Тялото на светеца най-вероятно се съхранява в Александрия, където още средновековни източници посочват, че то почива. Намереният скелет на мъж с липсваща глава и датиран към 1 в. потвърждават, доколкото е възможно, това твърдение.

В България, по време на сондажни изкопи в основите на най-старата църква на остров Свети Иван близо до Созопол, построена в края на IV – нач. на V в. , на 28 юли 2010 г. при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода е открит мраморен реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см. Реликварият от алабастър съдържа части от ръка, лицева част и зъб и според някои български учени откритите мощи принадлежат на Свети Йоан Предтеча. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия