Гръцка Митология - Пегас

Пегасът е крилат кон, който може да лети. Обикновено е бял на цвят. Според една от версиите Пегас е роден от Медуза Горгона и Посейдон. Той изкочил от тялото на Медуза заедно с брат си Хризаор след като Персей отрязал главата на злата Горгона.

2011-06-16 22:31:20
Гръцка Митология - Пегас
Пегасът е крилат кон, който може да лети. Обикновено е бял на цвят.

Според една от версиите Пегас е роден от Медуза Горгона и Посейдон. Той изкочил от тялото на Медуза заедно с брат си Хризаор след като Персей отрязал главата на злата Горгона.

Според други автори Пегас и Хризаор се родили от падащата кръв на отрязаната глава на Медуза.

Според легендите, където Пегас тропне с копито, бликва извор с чиста вода. Пегас е можел да говори и е живеел предимно сам в горите на Хеликон и Беотия. Също както Еднорог, той може да бъде воден само с божествени златни юзди. След като станал голям кон, Пегас се възкачил с божествени сили на Олимп, доказвайки силата си и е бил верен другар на Зевс като му помагал в битките.

Има друг мит, в който се говори, че Пегас е подарък, даден на героя Белерофонт. Според друг мит Белерофонт заловил и укротил Пегас докато бил близо до извора Пайрене.

Какъвто и да е верният мит, историите показват, че Белерофонт и Зевс са имали Пегас. В един от случаите Белерофонт е победил чудовището Химера с помоща на силния летящ кон.

С удар на копитото си Пегас открива в планината на музите Хеликон, извора Хипокрене(на гръцки: конски извор), който съществува и до днес под името Кирио Пилади (студен кладенец), както и изворите Пирена в Коринт.
Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия