Гръцка Митология - Кентаври

Кентаврите в древногръцката митология са полухора-полуконе. Според Омир са старо планинско тесалийско племе с огромна сила и сурови нрави, олицетворение на сила, мощ и благородната природа. Винаги са обитавали трудно достъпни планини и непроходими

2011-06-16 12:41:09
Гръцка Митология - Кентаври
Кентаврите в древногръцката митология са полухора-полуконе. Според Омир са старо планинско тесалийско племе с огромна сила и сурови нрави, олицетворение на сила, мощ и благородната природа.

Винаги са обитавали трудно достъпни планини и непроходими местности. В много случай са изобразявани като хора с крака на коне. Обаче най-приетият начин на изобразяване е глава и торс на човек, но тяло на кон.

Повечето кентаври са деца на Иксион и Нефела. Кентаврите живеели в гората Пелион и воювали със своите съседи лапитите. Първопричина за войната била опитът им да отвлекат  бъдещата съпруга, Хиподамия, на царя на лапитите. Младоженецът бил също син на Иксион. Войната между братовчедите — кентаври и лапити е изобразена на един от барелефите на Партенона. Според легендите те са били нещо като варвари и винаги са били против Олимп, но други легенди твърдят, че са помагали на Олимп, предимно на Зевс във войната на Титаните срещу Боговете.

Кентаврите били известни със своя буен нрав, невъздържаност и негостоприемство. Те не обичали външни посетители и не позволявали никой да преминава безнаказано през земите им.  Подчинявали са се на животинските си страсти. Най-известните кентаври са Хирон и Фол — приятели на Херкулес. Прочути са със своята мъдрост и доброта. Кентавърът Хирон е син на Хронос и една от океанидите.

След като е ранен по невнимание от Херкулес и изпитва ужасни болки от раната, Хирон отстъпва безсмъртието си на Прометей. Понякога в митовете, кентаврите са представени като учители на някои от древногръцките герои като Язон, негов учител е именно Хирон. Героят Ахил е бил също ученик на Хирон. Друг от кентаврите на име Нес умира заради спор за Деянира. Той е убит от Херкулес, а после самият Херкулес умира, защото облича дреха, подарък за съпругата му от същия кентавър.

В средновековните романси кентаврите били известни като "Сагитарии" и от там идва днешното име на зодиакалния знак Стрелет (Sagittarius). Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия