Гръцка Митология - Сирени

Сирените са красиви полужени-полуптици.Те са морски нимфи - наяди. Имат крака и крила на птица, а горната част на тялото им е човешка и винаги в женска форма. Сирените пеят магически песни и повечето чули гласовете им се замайват от песента до так

2011-06-16 12:34:51
Гръцка Митология - Сирени
Сирените са красиви полужени-полуптици.Те са морски нимфи - наяди. Имат крака и крила на птица, а горната част на тялото им е човешка и винаги в женска форма.

Сирените пеят магически песни и повечето чули гласовете им се замайват от песента до такава степен, че забравят да пият вода и да се хранят, след което умират от жажда или глад.

Сирените са сестри и пеят песни с цел да подмамят моряците към тяхната смърт. Те са дъщери на речния бог Ахелой. Според различни автори техният брой е от 2 до 5, но според повечето легенди са поне 3 сирени.

Един ден Одисей минал покрай тях и казал на всички моряци да си сложат восък в ушите, за да не чуват омагьосващите им песни, а той самият, тъй като бил много любопитен да ги чуе, заповядал да го вържат на мачтата на кораба. След като чул песните на сирените, молил дълго време моряците да го отвържат от мачтата и да го пуснат да отиде при тях, но те не му обърнали внимание на молбите и така го спасили от гибел.

Тръгвайки на дълъг път Язон бил предупреден от Хирон, че Орфей ще му бъде необходим в пътешествието, което той предприел с аргонавтите за Златното руно. Минавайки покрай сирените Орфей изсвирил толкова красива песен с лирата си, че заглушил гласовете на сирените и  Хирон и аргонавтите  успели да минат по-бързо и безопасно. Така пристигнали по-рано и успели да вземат Златното руно преди то да бъде отново скрито.

Видът на сирените е доста провокативен. Те са чисто голи и могат да омаят всеки мъж или с музика, или с красотата си. Освен че могат да  летят и да свирят прекрасни песни, те са и страхотни плувци.

Според много легенди арфите, на които са свирели сирените, са били измити със сълзите на Орфей, които той пролял за жена, която не можел да има. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия