Цанко Дюстабанов - един голям българин

Българският революционер Цанко Дюстабанов е участник в Априлското въстание през 1876 година.   Роден е на 13 май 1844 година в Габрово в семейството на богат бегликчия*. Цанко Дюстабанов е племенник на Васил Априлов. Завършва образованието

2011-06-15 15:11:14
Цанко Дюстабанов - един голям българин
Българският революционер Цанко Дюстабанов е участник в Априлското въстание през 1876 година.  

Роден е на 13 май 1844 година в Габрово в семейството на богат бегликчия*. Цанко Дюстабанов е племенник на Васил Априлов. Завършва образованието си в Габрово. Владее отлично френски и турски.

Всепризнат познавач на Шериата** , Дюстабанов става член на турския съд. През 1870 година  заминава за Царааиград.  Там се сдружава с видния адвокат Христо Арнаудов  от Габрово,  с когото превеждат наполеоновия кодекс от турски и гръцки на български език. През 1872 г. Дюстабанов  посещава  в продължение на една година  Робърт колеж. През 1873 г. той се връща в Габрово и се отдава изцяло на обществена и родолюбива дейност.

През 1875 г. Дюстабанов  е избран за член на училищното настоятелство и на Габровския казалийски съд. В самия край на 1875 г.  той организира градско събрание в Габрово, което да изготви махзар (петиция) до правителството и да поиска три основни неща: а) премахване на стария позорен данък бедел  - данък, който само българите плащали, заради военната охрана, която им осигурявало правителството; б) признаване на българския език като втори официален език на империята; в) признаване правото на българите на редовна военна служба.

Въпреки че дотогава не е привърженик на революционната борба, през 1876 г. Дюстабанов става член на революционния комитет в Габрово и главен войвода  през Априлското въстание. След избухването на въстанието води чета в района на Баатошево, Кръвеник и Ново село.  Под негово ръководство въстаниците отблъскват десетки атаки на многочисления противник, но в крайна сметка въстанието е потушено.

Тежко ранен в ръката, Цанко Дюстабанов  се укрива в колибите Бойновци. Предаден, той е заловен и откаран през Габрово във Велико Търново, за да бъде съден, заедно със заловените въстаници от специалния съд с председател Али Тефик бей. По време на делото Дюстабанов изрича думите, с които и до днес се свързва неговото име:

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!

Вие като изгорихте толкова къщи и села на мирните българи, като изклахте толкова невинни старци, бабички, жени и деца, като разорихте толкова църкви и училища, трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука. Затова стягайте се да бягате към Анадола. Вие издадохте хатишерифа***  и не го изпълнихте, издадохте хатихумаюна**** и него не изпълнихте, обещахте правдини на християните и тях не дадохте. Мислите си, че все с лъжа ще я карате! Европа се насити на лъжите ви и вече не ви вярва. Вашата се свърши вече - Европа, както казах, ще ви изпъди оттука".

Съдът осъжда Цанко  Дюстабанов на смърт и на 15 юни 1876 г. той е обесен.

----------------------

*Бегликчия - човек, който събира данъци.
** Шериат - съвкупност от правови, морални и религиозни норми на исляма, които обхващат всички страни на живота на ортодоксалните мюсюлмани.
***Хатишериф -   султански указ с  реформи с цел европеизацията на Османската империя.
****Хатихумаюн - реформен акт, който  повтаря основните постановки на хатишерифа и обещава нови реформи
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия