Гръцка Митология - Цербер

Цербер в древногръцката митология е куче с три глави, покрити със змии. То е родено от Тифон и Ехидна и пази изхода на подземния свят като пуска всеки да влезе, но никой да излезе. Идващите долу в подземния свят го омилостивяват с медена питка ин

2011-06-14 23:40:56
Гръцка Митология - Цербер
Цербер в древногръцката митология е куче с три глави, покрити със змии. То е родено от Тифон и Ехидна и пази изхода на подземния свят като пуска всеки да влезе, но никой да излезе.

Идващите долу в подземния свят го омилостивяват с медена питка иначе то изяжда душата им. Погледът му е страшен като този на Медуза и може да заличи съществуване само с очите си, а захапката му още е по-страшна.

От слюнката му попита в земята пониква отровното растение аконитум. Кучето е изведено от царството на сенките благодарение на Херкулес и пак върнат от него. Цербер е свързан с дванадесетия подвиг на Херкулес. Задачата, която Евристей поставил на героя била да доведе кучето-пазач на подземното царство. Хадес се съгласил да му го даде само ако Херкулес успее да го укроти без оръжие. Героят успял благодарение на голямата си сила и мощ. След като обаче довел Цербер до Микена, Евристей изпаднал в ужас при вида на страшното чудовище и накарал Херкулес да го върне обратно. При слизането си в подземния свят Орфей укротил Цербер с песента на лирата си. Точното име на Цербер всъщност е Кербер, идващо от гръцката такава дума.

Цербер не е било злобно и лудо куче, точно обратното, то е бил стриктно дисциплинирано животно и е старо колкото боговете. Цербер е живял дълги еони в света на сенките и там придобил страшния си вид.

Демоничното куче понякога е описвано със способност да контактува с хората чрез говорене в мозъка им (телепатия).

Цербер въпреки страховитият си вид все пак е животно и след като е бил победен от Херкулес, се е привързал към героя, но не го е следвал в приключенията му, защото е пазел вратите на подземния свят. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия