Гръцка Митология - Циклопи

Циклопите са същества от гръцката митология. Те са огромни чудовища с едно око в средата на челото. Били са груби, но не по характер, а по възпитание и са били недодялани същества, но сръчни ковачи и верни на боговете, на които са служили. Циклопи

2011-06-14 22:19:16
Гръцка Митология - Циклопи
Циклопите са същества от гръцката митология. Те са огромни чудовища с едно око в средата на челото. Били са груби, но не по характер, а по възпитание и са били недодялани същества, но сръчни ковачи и верни на боговете, на които са служили.

Циклопите са синове на Уран (Небе) и Гея (Земя). Според Хезиод те били силни, непреклонни и лишени от емоции, освен вяра и преданост. Циклопите са трима. Въпреки многото митове само този, в който се споменава за трима циклопи, се вярва да е истина: Бронтес, Стероп и Аргес са били истинските 3 циклопа.  Има митове за други, но според специалисти те са неверни спрямо първичните легенди и истории.

Циклопите са били захвърлени в мрачния Тартар от баща им Уран. По-късно Кронос, баща на Зевс, ги освобождава, заедно с Гигантите и Хекатонхереите. Те му помагат да свали Уран от власт, но след това Кронос предава тяхната вярност и ги захвърля отново в Тартар, където остават. Пазени  са от Кампе докато Зевс не ги освобождава. Те подарили на Зевс гръмотевицата, която му помогнала да свали от власт баща си Кронос. Аргес (светлина) дал светлината, Бронтес(гръм) добавил гърма, а Стерон (светкавица) - мълнията. Благодарение на техния подарък Зевс получава прозвището си - Гръмовержец.

Циклопите също създават и тризъбеца на Посейдон, лъка на Артемида и шлема, който Хадес дава на Персей, за да изпълни задачата да убие Медуза Горгона. Според легенди те са построили укрепленията на Тиринт и Микена на Пелопонес.

Циклопите са убити от Аполон след като Зевс убива неговия син Асклепий с мълния, изкована от Циклопите.

По-късно в митологията циклопите се появяват като свирепи и жестоки людоеди, избягали от подземното царство на смъртта и в странстванията на Одисей, който ослепява един от тях (Полифем), за да се измъкне жив от острова, който те населяват.

След тяхното завръщане никой не посмял да ги нападне. Зевс бил единствен, който имал право да контактува с тях. Те станали огромни същества и придобили почти божествени сили. Помолили Зевс и боговете никога да не ги занимават с войни и решили да станат ковачи и фермери. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия