Гръцка Митология - Титани - Гея

Гея означава земя от древногръцката дума Γαῖα. Тя е първичната гръцка богиния, която олицетворява Земята. Наричана е още майка природа и майка Земя. Хезиод разказва в Теогония, че след раждането на хаоса, широко разтлата

2011-06-14 22:17:56
Гръцка Митология - Титани - Гея
Гея означава земя от древногръцката дума Γαῖα.

Тя е първичната гръцка богиния, която олицетворява Земята. Наричана е още майка природа и майка Земя.

Хезиод разказва в Теогония, че след раждането на хаоса, широко разтлатата сила, даваща живот на всичко, е била Гея. Тя дала основата на боговете на Олимп и част от силите им като търсила баланс. Тя родила Уран, звездното небе, едрите планини, безплодните дълбини на моретата и дала живот на безполовото размножаване(партеногенеза).

Тя се снушава със сина си Уран. Те имали шест женски и шест мъжки деца. Това били великите титани, които са Бог Океан, Койос, Криос, Хиперион, Япет, Тея и Рея, Темида, Мнемозина, Феба и Тетия, и най-малкия Кронос.

Най-лукав и най-страшен между всички бил Кронос, който се обърнал срещу баща си. Хезиод споменава още и за гиганти еднооки циклопи Бронтес,Стероп и Аргес.

Уран мразел децата си и ги затворил в самите недра на Гея, в тъмния Тартар. Гея събрала своите деца и ги убеждавала да застанат срещу баща си, но само най-малкият Кронос събрал достатъчно смелост да му се опълчи. Гея имала и още деца от Уран. Тя била оплодена от кръвта му, след като Уран е кастриран от сина си Кронос. А от изхвърлените гениталии на Уран в океана се родила Афродита.

Гея е почитана от всички, защото е майка на всичко и е повелителка на живота и раждаемостта. Без нейните сили другите богове щели да са нищо и затова никой описан в митовете не е смял да се опълчи на Гея.

Тя е винаги справедлива и честна и по тази причина нямало и кой да иска да застане срещу нея. Гея дори до ден днешен остава почитана от различни хора, вярващи в съществуването на боговете на Олимп. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия