Как убиха Стефан Стамболов?

Историците  са категорични, че няма по-кърваво и  по-жестоко  политическо убийство  от  това на Стефан Стамболов.  И днес,  обаче,  те спорят за неговите мотиви - лично отмъщение  на македонски комити л

2011-06-08 20:08:22
Как убиха Стефан Стамболов?
Историците  са категорични, че няма по-кърваво и  по-жестоко  политическо убийство  от  това на Стефан Стамболов.  И днес,  обаче,  те спорят за неговите мотиви - лично отмъщение  на македонски комити ли е било  или официален заговор  на властите, начело със самия княз Фердинанд?

Каквото и да се говори, още след падането си от власт на 18 май 1894 година, експремиерът на България усещал, че  враговете, които си е спечелил след своя диктаторски режим, няма да му простят.

Всъщност той е бил нападан,  още докато е министър-председател през 1891 година,  пред сладкарница ‘Панах’ /’днес ‘България’/.  Тогава, обаче, погрешка е убит неговият финансов министър Христо Белчев.  Оттогава Стамболов предприема изключителни мерки за сигурността си -  пред дома му непрекъснато дежурят  стражари, а конна полиция ескортира файтона му.

Когато,  обаче, пада от власт, положението се променя. Пред дома на Стамболов се събират тълпи и крещят обиди, а по улиците го замерват с камъни.  През октомври 1894 година  е създадена парламентарна анкетна комисия, която трябва да разследва злоупотребите на Стамболовото правителство. Имотите  на бившия премиер  са запорирани, а самият Стамболов е подложен на официално преследване, с цел да бъде съсипана политическата му репутация.

През май 1895 година Стефан Стамболов  се оплаква от проблеми със сърцето и начална форма на диабет. Той иска да замине на лечение в Карлови вари. Задграничен паспорт,
обаче, му е отказан, под предлог, че трябва да е на разположение на парламентарната анкетна комисия.

Никола Обретенов, един от  синовете на баба Тонка и  стар приятел и съратник на бившия премиер, му предлага да му помогне да излезе от страната нелегално.  Стамболов,
обаче,  не се съгласява, той смята, че този начин е недостоен.

Стефан Стамболов е суеверен и фаталист.  Той си спомня предсказанието на една циганка преди много години, че ще стане голям човек, но ще умре на улицата.  Сънува и, че убитият Белчев го вика.  Въпреки това, той не променя начина си на живот  - ходи на лов, по заведенията и по улиците, но винаги с телохранител.  А на свой приятел споделя, че ще го убият на улицата.

През юни- юли 1895 година телохранителят на Стамболов забелязва, че  едни и същи лица, се опитват да се доближат до файтона, с който се движи политикът. Той предупреждава шефа си,  че е добре да носи оръжие, но той категорично отказва.

И така се стига до фаталния ден...

На 3 юли  1895 година бившият премиер си тръгва от ‘Юнион клуб’ заедно с Димитър Петков и телохранителя си.  Клубът се  намира много близо до дома на Стамболов, но  той и Петков се качват на първия срещнат файтон, а телохранителят - на капрата.

Никой от тях , обаче, не подозира, че файтонът е нает от заговорници и файтонджията чака пред клуба и отклонява всички клиенти  под предлог, че е нает.

Файтонът потегля и след известно време пред него изскачат двама мъже.  Единият застава пред файтона и стреля. Файтонджията спира, а Стамболов скача  от файтона.   При потеглянето, Петков пада назад, а Стамболо хуква по улицата, назад към клуба, който се намира на ул. ‘Раковски”.  Двамата атентатори, обаче, го настигат, единият посича с ятаган
ръката му, а другите продължават да удрят падналия Стамболов с ножове по главата.

От капрата  на отдалечаващия се файтон, телохранителят на Стамболов стреля два пъти по нападателите, скача в движение и  дотичва до Стамболов. Стреля във въздуха,  за да не
улучи работодателя си. Убийците побягват.  Едва когато  те успяват да се изпокрият, пристига полицията...

Полицаите арестуват телохранителя на Стамболов, защото  са го видели да стреля и го помислили за атентатор.

Когато Димитър Петков стига до падналия Стамболов, буквално е шокиран от страшната гледка. Двете ръце на бившия премиер са  почти отрязани и висят само на кожата си.  Двата пръста на дясната му ръка и показалецът на лявата са отрязани и се търкалят на улицата.
По главата му има 12 рани, а дясното му око е съсечено.  Но Стамболов е още в съзнание и успява ясно да каже имената на  убийците си - Халю и Тюфекчиев.

Стамболов е опериран още същата нощ, отрязват и двете му ръце.  За изненада на лекарикте, тежките му  рани започват бързо да заздравяват. Но една от тях, на главата, предизвиква възпаление на мозъка. И независимо от грижите на медицинския персонал, Стамболов умира на 6 юли в 4 ч. сутринта.

Съдебното дело срещу убийците започва чак след година и половина.  Двама от тях са съдени задочно, двама получават  по три годни затвор. А този, който   според някои,   нанася смъртоносната рана на  Стамболов, е оправдан....  

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия