Един от символите на Ню Йорк - небостъргачът 'Крайслер'

На 28 май 1930 година в Ню Йорк е открита една от най-високите сгради в света, небостъргачът, построен от компанията ’Крайслер”. Вече 80 години  сградата е  един от символите на Ню Йорк. Намира се в източната част на Ман

2011-05-28 22:34:51
Един от символите на Ню Йорк - небостъргачът 'Крайслер'
На 28 май 1930 година в Ню Йорк е открита една от най-високите сгради в света,
небостъргачът, построен от компанията ’Крайслер”.

Вече 80 години  сградата е  един от символите на Ню Йорк. Намира се в източната част на Манхатън,  на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица. Първоначално собственик на небостъргача е компанията „Крайслер“, но в момента тя е собственост на „TMW Real Estate“ (75 %) и „Tishman Speyer Properties“ (25 %). Небостъргачът е висок 318,9 метра с антената (282 до покрива), има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 201 м².

Проектът на зданието е на архитекта Уилям ван Ален. Готовият проект е продаден по-късно на Уолтър Крайслер , който по това време мечтае да има най-високата сграда в света и,  който решава там да установи централата на компанията.

В същото време зданието започва да се издига. Нюйоркските строители желаели да издигнат най-високата постройка в света. Те започват да вдигат невероятните и по днешните стандарти 4 етажа на седмица. Завършвайки небостъргача, строителите установяват, че височината е като на сградата , намираща се на улица „Уол Стрийт“ 40 и позната днес като "Тръмп Билдинг". Разбирайки каква е височината на сградата на неговия конкурент , архитектът  добавя още 2 метра към сградата си, превръщайки я в световен лидер.

Ван Ален получава разрешение да постави на върха, 38-метрово копие.  То е  изработено от немската компания „Круп“, от неръждаема стомана марка "Нироста", сглобено е във вътрешността на сградата и е монтирано на върха, през ноември 1929 година. За съжаление на проектанта и  на собственика, само след по-малко от година е построен "Емпайър Стейт Билдинг". Радостта на ван Ален била двойно помрачена, след като Крайслер отказва да плати хонорара му.

По подобие на множество други сгради по това време, и тази е построена в стил Арт Деко. Своеобразната орнаментация на кулата представлява съществуващи мотиви от автомобилите "Крайслер".

Ъглите на 61-вия етаж са украсени с орли, реплика на модела от капака на модела на компанията от 1929 година. Орнаментите на 31-ия етаж са точна реплика на капака на радиатора на Крайслер. Небостъргачът е построен от тухли и метална рамка с обков.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия