Гръцка Митология - Артемида

Артемида е богиня на лова, плодородието, женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на Земята и щастието в брака. Тя е дъщеря на Зевс и Лето и е девствена богиня и сестра-близначка на Аполон. Родени са на остров Делос, който се носел свободн

2011-05-09 22:12:44
Гръцка Митология - Артемида
Артемида е богиня на лова, плодородието, женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на Земята и щастието в брака.

Тя е дъщеря на Зевс и Лето и е девствена богиня и сестра-близначка на Аполон. Родени са на остров Делос, който се носел свободно по вълните до момента, в който бременната Лето не стъпила върху него. Друга история разказва, че Лето само се криела на остров Делос, а е родила Артемина на остров Паксимадия.

Като млада Артемида е била охажвана от много богове, но тя отказвала на всички, защото виждала измамните им мисли и нечестиви идеи. Само един е успял да я спечели и това е Орион, който е убит по случайност от Артемида или Гая. Доста истории разказват за убийството на Орион и много от тях обвиняват Артемида, а други Гая, затова не е точно сигурно коя история е първа и истинска.

По време на Троянската война заедно с брат си Аполон  Артемида е воювала на страната на троянците. Нейн символ е луната, а самата тя е въоръжена с лък и стрели. Друг нейн символ е пастирско куче. Римляните са наричали Артемида с името Диана.

Тя често е използвала стрелите си като средство за наказание. Сред нейните жертви са — Адонис, Актеон, Ифигения, Калисто, Мелеагър, дъщерите на Ниоба, Ойней и Орест.

Класическата представа за Артемида е като за девственица и защитница на целомъдрието, но тя не е била невинна и безсилна. В много митове е описано, че е доказвала силата си и побеждавала дори богове и титани. Преди сватбата й се принася изкупителна жертва, което винаги е било животно, повечето пъти  диво прасе, елен, козел или коза.

Артемида е приемала форма на мечка или сърна в зависимост от обстоятелствата. Също така била повелитекла на Амазонките и ги учела колко коварни и измамни могат да са мъжете.

До ден днешен се правят лъкове с лика на Артемида. Все още има хора вярващи, че Олимпийските богове бдят над хората и природата. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия