Гръцка митология - Хефест

Хефест е покровител на огъня и обработката на метала. Другите богове се занимават с хората, водят войни, ходят на лов, Хефест обаче предпочита да работи. Съгласно първия мит Хера родила Хефест  след като се скарала със Зевс. Когато й показали

2011-05-09 18:14:54
Гръцка митология - Хефест
Хефест е покровител на огъня и обработката на метала. Другите богове се занимават с хората, водят войни, ходят на лов, Хефест обаче предпочита да работи.

Съгласно първия мит Хера родила Хефест  след като се скарала със Зевс. Когато й показали детето, тя се ужасила от хилавото му телце, хванала го за крачето и го хвърлила към земята и то паднало в океана.

 Хефест бил спасен от Тетида, дъщерята на морския старец Нерей и нейната приятелка Евринома, дъщеря на Океан. Двете го намерили и се грижили за него 9 години. Малкият Хефест не обичал нито музиката, нито танците, които всички други богове знаели и слушали до съвършенство.

Мразел насилието и войната. Освен това бил куц заради паденето си от небесата. Харесвало му да майстори разни неща. Бързо се научил от къс безформено злато или сребро да изработва прекрасни бижута и неговите възпитателки скоро били изумени от изяществото на това, което прави само с няколко инструмента.

Те не били виждали толкова красиви бижута нито на небето, нито на Земята. Хефест е и изковал щита на Атина, жезъла на Зевс, колесницата на Хелиос, доспехите на Ахил, изваял и Пандора.

Той като бог съответства на римския бог Вулкан. Занаятчиите са се молили на Хефест за здрав метал и да не ги изоставят ръцете им. Те също са вярвали, че всеки майстор трябва да има много инстументи, но да може дори само с един от тях да направи изящно бижу, меч или друг предмет.

Обичта на хората към Хефест е била огромна. Зевс видял това и оженил Хефест за красивата Афродита. Афродита обаче не харесвала Хефест, но се подчинила на баща си. Тя често изневерявала на мъжа си с Арес, богът на безмилостната война.

Хефест не бил ревнив и понасял глупостите на Афродита. Веднъж той заловил Арес и Афродита заедно и ги пленил в мрежа, след което ги показал чисто голи на другите богове и те им се присмивали дълго време. Накрая прелюбодейците обещали повече да не се виждат, но разбира се това не се случило и Хефест ги хващал и други пъти заедно. Той не прекратил връзката си с Афродита, защото тя била длъжна да изпълнява съпружеските си задължения и това му стигало да бъде доволен.

Въпреки че бил грозен, доста жени намирали Хефест за добър и мил мъж. Затова и искали да имат деца от него. Той е имал деца от Аглаеа, Аетна, Кабейро, Гая, Антиклея и доста от незнайни майки. Негови деца са Юклиа, Ютения, Юфем, Филофросин, Ардалус и други.

Хората са обичали много Хефест и почти всеки работнически инструмент е имал инициалите му или символите му чук, наковалня и щипки. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия