Скандинавска митология - Тор

Тор е бог на гръмотевиците, светкавиците, бурите, силата, унищожението, плодовитостта, лечението и защитата на човечеството. Той е бил бог почитан от много племена и народи, предимно от немски и други северни племена. Той е бил почитан повече от б

2011-05-03 19:15:04
Скандинавска митология - Тор
Тор е бог на гръмотевиците, светкавиците, бурите, силата, унищожението, плодовитостта, лечението и защитата на човечеството.

Той е бил бог почитан от много племена и народи, предимно от немски и други северни племена. Той е бил почитан повече от баща си, Один Олдфадр.

В английския език все още има спомени от неговото име. Денят Четвъртък, "Thursday", идва от името на Тор. Преди модерният английски да преименува Тор(Thor) името е било писано Тур(Thur). Всеки ден от Скандинавската митология е бил свързан по някакъв начин с боговете и техния ред.

Тор е притежавал не един магически предмет. Ние знаем предимно за чука на Тор, който в много филми е направен велик и голям. Всъщност той има няколко предмета, които му дават допълнителна сила. Като всеки бог, Тор е безсмъртен и получава допълнителна сила от предметите, които носи. Неговият чук Мьолнир му дава сила да властва над светкавиците и времето. Неговото наметало му дава силите на различни животни.Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно мощта му.

Тор е наричан от римляните Херкулес, въпреки че вече е имало полу-бог наричан така. Викингите са предпочитали да се бият в лошо време, по време на светкавици и бурни ветрове. Те са вярвали, че тогава Тор е бил разгневен на враговете и е давал сила и подкрепа на вярващите.

В митологията на норвежките племена и народи Тор е считан за главен бог. В много книги е обяснено, че той е син на Один и е бил винаги "дясната му тъка".

В дните на Рагнарьок, което е Залезът на боговете или краят на божественото царство, Тор е убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след като отстъпил девет крачки, паднал поразен от отровата му. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия