Атина е богиня на мъдростта, цивилизацията, войната, силата, стратегията, женското изкуство, справедливостта и уменията.

Римляните я наричат Минерва. Войниците и техните началници са викали в началото на битката „Атина ни води и ние водим Атина към победа и чест“.

Тя е дъщеря на Зевс и Метида. Историята разказва, че Зевс се е страхувал Метида да не роди син и той да му отнеме трона, затова погълнал съпругата си и сторил греха на баща си, който е направил същото преди Зевс да вземе трона. Докато Метида била в корема на Зевс, тя имала време да направи шлем на дъщеря си. Докато ковяла шлема, Зевс получил силно главоболие и повикал Хефест да разцепи главата му и да премахне болката. От там излезнала Атина с блестящ магически шлем. Понеже е родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня от всички и Зевс признал грешката си и винаги се съветвал с нея за определени стратегически постъпки.

Има и друга версия, в която Атина е с името Атана. Тя гласи, че Атана е дъщеря на Посейдон и нимфата Тритония. Според една легенда името Атина Палада идва от това, че е победила в битка гиганта Палант.

Атина е равна на Зевс в мислите на хората. Тя е била винаги в първите думи на сражаващите се гърци. Само от уважение и почит е казвано името на Зевс. В повечето случаи са е споменавало: „Молим Атина да бди над мечовете ни, да заздравява щитовете ни и да ни води с мъдри мисли в битка! В името на честта, Атина и великият Зевс!“.
Тя често е показвана с две животни, които са вплетени. Това са змията и совата, които олицетворявали мъдростта. Само в днешни времена се счита, че змията е коварно и отвратително животно.

Има мит, според който Атина и Посейдон спорили за това кой от тях да бъде покровител на един голям полис. Накрая решили, че градът ще е на този, който му направи най-добър подарък. Посейдон подарил извор, но понеже водата била солена като морската и не ставала за пиене, той загубил. Атина подарила маслиново дръвче, от което можело да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така тя спечелила правото да е покровителка на града и в нейна чест хората кръстили градът Атина. В древноримската митология Атина се отъждествява с името Минерва.

Атина не е обичала войната, точно за това я е покровителствала. Тя е имала страхотно стратегическо мислене и винаги е опитвала да намери мир между воюващите. Нейният символ и до ден днешен остава мирът - Маслиновата Клонка.
Автор: Александър Ненов