Гръцка Митология - Арес

Арес е бог на войната. Син е на Зевс и Хера. За разлика от Атина, която е богиня на честната и справедлива война, Арес олицетворява коварната, жестока и подла война. Той е гръцкият еквивалент на римския бог Марс. От най-старите легенди се приема,

2011-04-30 21:37:28
 Гръцка Митология - Арес
Арес е бог на войната. Син е на Зевс и Хера. За разлика от Атина, която е богиня на честната и справедлива война, Арес олицетворява коварната, жестока и подла война. Той е гръцкият еквивалент на римския бог Марс.

От най-старите легенди се приема, че Хера зачева Арес без участието на Зевс, от докосване на вълшебно цвете, дадено й от нимфата Хлорида по време на вълшебна сутрин. Има и сведения за неговия тракийски произход. Софокъл го е наричал "роденият в Тракия".

Следи за пройзхода му от Тракия могат да се видят в Одисеята на Омир и при Овидий. Неговата несмиреност и необузданост се проявяват и в децата му, които имат жесток и груб характер. Това са  Мелеагър, Аскалаф, Иалмен, Флегий, Еномай, Диомед и амазонките.

С изключение на богинята на любовта Афродита, той е мразен от Олимпийските богове, включително и от майка си и баща си. Една легенда разказва, че Хера проклинала денят и годината, в която е роден Арес. Тя също намразила цветето, с което заченала безмилостния си син.

В олимпийската митология Арес вече си приема като син на Зевс и Хера. Самият Зевс толкова ненавижда Арес, че казва, че ако не е негови син, би го заточил в Тартар. Всъщност той не е истински баща на Арес, до колкото се счита за истина, Хера е излъгала Зевс и той никога не е разбрал за измамата.

Понякога в течение на 13 месеца (лунна година) Арес бил заточен в медна амфора или в глинен съд. Той е бил пленен е от Алоадите.

Арес е бил съпруг на Афродита. Тяхната любов и нарушаването на клетвата за съпружеска вярност от страна на Афродита често се споменава в античната митология.

Деца от техния съюз са близнаците Ерос и Антерос, Деймос (което означава ужас), Фобос (което означава страх) и Хармония, която по късно ражда от баща си, Арес, амазонките познати като безмилостните жените-войни, мразещи мъже. Арес влиза в битките тежко снаражен, карайки колесница, управлявана от неговите синове Фобос и Деймос (Страх и Ужас).

В кървавата и безпощадна битката за Пилос е бил тежко ранен от Херакъл. Освен това Херакъл го ранил отново, когато убил сина му Кикън.

Арес участвал в Троянската война на страната на троянците и бил победен от Атина, също доста величествена битка, която често е описвана, че е била кратка, но тежка като хиляди битки.

Атрибутите, с които е изобразяван са горяща факла и копие, понякога и назъбен меч. Мечът бил назъбен заради стотиците битки и ударите с оръжието. Неговата птица е лешоядът, а земно животно - кучето.

Въпреки важността и значението на Арес в поезията и митовете на древните гърци, факт е, че той рядко е обект на култ, а в случаите който е бил, той е почитан заедно с другите богове, примерно храм с Афродита в Тива. Той е нямал собствен храм, а хората са се страхували да привличат вниманието му дори с добрини.

До наши дни са оцелели античните статуи "Арес Боргезе" и "Арес Лудовизи". Арес е изобразен в сцени от гигантомахията по източния фриз на Партенона. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия