Гръцка Митология - Хера

Хера е богиня, покровителка на брака и пазеща майките по време на раждане и малките бебета. Тя е третата дъщеря на Кронос и Рея, сестра и съпруга на Зевс, също така майка на Арес, Хеба и Хефест. Тя е била най-високопоставената богиня, защото е бил

2011-04-30 21:36:37
 Гръцка Митология - Хера
Хера е богиня, покровителка на брака и пазеща майките по време на раждане и малките бебета. Тя е третата дъщеря на Кронос и Рея, сестра и съпруга на Зевс, също така майка на Арес, Хеба и Хефест.

Тя е била най-високопоставената богиня, защото е била съпруга на Зевс. Нейни титли са властница над небето, повелителка на облаците и бурите и богиня на богините. Сестра е на Деметра, Хестия, Хадес и Посейдон.

Родена е на остров Самос при река Имбраса до върба, която била хилядолетна. Неин задължителен атрибут е диадемата, който е бил символ, че е главна сред богините. Посветеното на нея животно е паун заради красотата му.

След като я ухажва неуспешно, Зевс решава да си послужи с хитрост. Той се преобразява в раздърпана и рошава кукувица, която тя хванала и така спечелил ръката й. Бракът им останал в тайна 300 години.

Сватбата на Зевс и Хера се състояла в Кносос, местност близо до река Ферена. Хера родила на мъжа си Хеба, Илития и Арес. Всяка година тя се къпела в извора Канаф в град Навплий и ставала отново девойка.

Хера помогнала на Язон по време на похода на аргонавтите като им е давала напътствия по пътя и съвети за много проблеми.

Зевс бил особено нетърпим с другите богове, защото те искали власта му. Хера убедила да се присъединят към нея за бунт срещу съпруга й. Нейната част от заговора била да упои Зевс и тя успяла. Тогава боговете привързват спящия Зевс за леглото като се постарават да завържат милиони възли.

След като направили това, се изпокарали за как точно да се отърват от Зевс, но този разговор бил дочут от  Бриарей, който е бил предан на Зевс. Той се промъкнал и успял да го развърже. Богът на всички божества скочил от леглото и сграбчил предателите. Боговете паднали на колене да молят за пощада. Той бил най-наранен от предателството на Хера и я провесил от небето на златни вериги.

Тя плакала от болка цяла нощ, но никой от другите богове не посмял да се намеси от страх. Плачът на Хера държал Зевс буден и на следващата сутрин той се съгласява да я освободи, при условие, че тя обещае никога повече да не се бунтува. Все пак Хера продължавала да интригантства срещу Зевс и тайно се опитвала да прави лоши неща срещу него.

Хера била най-могъщата от богините на Олимп, но не и наполовина на Зевс, за това и му се подчинявала, въпреки че не искала. Тя често го разгневявала със своята ревност. Сюжетите на много митове са построени около бедствията, които Хера изпраща на любовниците на Зевс и техните деца. Така тя изпратила отровна змия на острова, където живеела Егина и нейният син от Зевс, Еак. Погубила и Семела, родила на Зевс бог Дионис.

Също така веднъж приспала Зевс и изпратила буря на Херакъл, отклонявайки го от остров Кос, за което Зевс я приковал към небето и провесил отново.

Други потърпевши от нейната ревност са Ехо, Йо, Лето и др. Римският аналог на Хера е богинята Юнона. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия