Френският държавник Жорж Дантон

Френският  оратор, държавник и политик,  Жорж Жак Дантон,  е една  от водещите фигури на Великата френска революция. Дантон е роден  в малкото селище Арси сор Об на 26 октомври 1759 година. Баща му е прокурор.  Жен

2011-04-05 22:57:27
Френският държавник Жорж Дантон
Френският  оратор, държавник и политик,  Жорж Жак Дантон,  е една  от водещите фигури на Великата френска революция.

Дантон е роден  в малкото селище Арси сор Об на 26 октомври 1759 година. Баща му е прокурор.  Жени се по щастливо стечение на обстоятелствата за дъщерята на заможен човек,  което му позволява да си осигури добро социално положение и да води охолен  живот. След като става адвокат Дантон  се мести в Париж,  където  става водач на кордилиерите  в началото на революционния процес.

Придобива слава благодарение на доброто си ораторство.  Член  е на Парижката комуна  и  помага за подготвянето и организирането на преврата от август  1792 година,   атаката срещу Тюйлери и поражението на монархията.

В новата република Дантон  става министър на правосъдието и фактически оглавява Временния Изпълнителен Съвет. Член е  на  Конвента  (Народното събрание) и   ръководи първия Комитет за обществено спасение, създаден от Конвента като главен управляващ орган на Франция.

По време на военните преврати, Дантон  организира отбраната на държавата  и започва да води  външна, помирителна политика, като се опитва да намери дипломатическо, мирно решение на споровете с другите европейски монархии, но без резултат. Поради това, той не е включен  през 1793 година  в новия Комитет за обществено спасение и тогава се оттегля от столицата.  Робеспиер  заема мястото му.

Дантон се завръща  в Париж през ноември, когато са разкрити финансови спекулации и скандали, уличаващи неговите поддръжници и приятели в корупция. За да им помогне, той настоява за  извънредни мерки  и  въвежда режим на Терора и  напада  Комитета. Скоро след като Комитетът елиминира екстремистите, водени от Жак Рене Ебер, той се обръща срещу Дантон и „индулгентите“, т.е. центристи.

На 30 март 1794 година  Дантон, Камил Демулен и  техни последователи са задържани  и обвинени  в заговор за преврат и сваляне на правителството. Дантон е гилотиниран в Париж на 5 април 1794 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия