Джордж Карнарвън открива гробницата на Тутанкамон заедно в Хауърд Картър

Британският египтолог Джордж Хърбърт Карнарвън е  пети граф Порчестър и пети граф на Карнарвън. Той финансов благодетел, приятел на Хауърд Картър и собственик на концесията за разкопки в Долината на царете.  Работи заедно  с археолог

2011-04-05 21:50:35
Джордж Карнарвън открива гробницата на Тутанкамон заедно в Хауърд Картър
Британският египтолог Джордж Хърбърт Карнарвън е  пети граф Порчестър и пети граф на Карнарвън. Той финансов благодетел, приятел на Хауърд Картър и собственик на концесията за разкопки в Долината на царете.  Работи заедно  с археолога при разкриването на гробницата на Тутанкамон.

Джордж Карнарвън е роден на 26 юни 1866 година в Нюбъри, Великобритания.  Завършва  колежа Итън и Тринити Колидж в Оксфордския университет.

Започва разкопки в Тива през 1906 година,  но понеже е аматьор в археологията, скоро изпитва нужда от професионалист и търси помощта на Картър. Заедно публикуват труд, който е обобщение на работата им  -  „Пет години изследване на Тива“. Разкопките продължават след след Първата световна война и през 1922 година  Картър  открива гроба на Тутанкамон.

Карнарвън умира в болница в Кайро на 5 април 1923 година от усложнение и инфекция, вследствие ухапване от комар.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия