'Силният бик' - Рамзес II

В историята на Египет има 11 фараона с името Рамзес. Само Рамзес II  обаче, е титулуван  от сънародниците си Велики. Мумията на Рамзес II  се намира в Египетския музей в Кайро.  Той е бил  с бяла кожа,  висок 172 с

2011-04-03 17:30:58
'Силният бик' - Рамзес II
В историята на Египет има 11 фараона с името Рамзес. Само Рамзес II  обаче, е титулуван  от сънародниците си Велики.

Мумията на Рамзес II  се намира в Египетския музей в Кайро.  Той е бил  с бяла кожа,  висок 172 см. Качил се е на трона  на 20-годишна възраст, управлявал 67 години и умрял на преклонната възраст от 87 години.  За онова време това е  било рекорд, защото тогава средната продължителност  на човешкия живот е била 50 години.

Много статуи на фараона са били намерени по долината на река Нил. На раменете им е било изписано ‘Силния бик’.  Прякорът на Рамзес  говори за мощта и силата  му като  воин, но и за неговата сексуална плодовитост.  За това говорят и   фреските в храмовете в Карнак и Луксор, където фараонът е изобразен с огромен еректирал фалос.

Рамзес Велики е известен като най-сексуално активната личност в историята на света. Той имал 100 жени, като най-любимата  била Нефертити. Той се е женил и за четири от дъщерите си .  Това кръвосмешение  е извращение и перверзия в наши дни, но по онова време било нещо нормално, особено за династичните бракове.  От всичките си жени Рамзес имал около 200 деца. Те са погребани в най-голямата гробница KV5 в Долината на царете край  Луксор. Там има стотици камери и коридори, в които са открити мумиите на наследниците на великия фараон.

Още с качването си на престола, Рамзес започнал да строи своя гробница и храм в Абу Симбел.  На входа на храма има 4 огромни статуи, с които фараонът искал да покаже, че е бог сред боговете.

Рамзес е известен и със своите военни подвизи.  Те били изографисани с йероглифи и фрески в храмовете Луксор и Карнак.

Все пак животът на Рамзес не бил толкова щастлив - не минавала година без да погребе син, дъщеря или съпруга. А когато починала любимата му Нефертити, той никога повече не повел армията си. Тогава започнал да строи гробници, паметници, обелиски и заупокойни храмове.

И до днес учените египтолози гадаят и спорят кой е бил фараонът, по чието време евреите   
напускат Египет, предвождани от Мойсей и в коя точно година е станало това.  Историците смятат, че това е бил именно Рамзес II.

Рамзес бил горд баща. В храма Луксор в старата столица Тива  има изобразени всичките му синове.  Наследява го 13-тият му син, Мернептах, което означава, че другите 12 са починали преди него.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия