Александър Богориди - главен управител на Източна Румелия

Александър Богориди  е османски  държавник от български произход. По официални данни той е роден в Цариград през 1822 година, но някои източници считат, че е роден през 1823 година.  Той е най-малкият син на един от най-влиятелни

2011-03-13 11:22:36
Александър Богориди - главен управител на Източна Румелия
Александър Богориди  е османски  държавник от български произход.
По официални данни той е роден в Цариград през 1822 година, но някои източници считат, че е роден през 1823 година.  Той е най-малкият син на един от най-влиятелните хора в Османската империя - княз Стефан Богориди, правнук на Софроний Врачански.

Александър Богориди израства и е възпитан в гръцка  среда и не знае български език. Учи във Великата школа в Цариград и по-късно във Франция. Получава  висше образование  по държавно право в Германия.

Александър Богориди заема високи държавнически постове в Османската империя - член на Държавния съвет, министър на обществените сгради, пощите и телеграфите, дипломатически агент в Молдова, член на дипломатическата мисия в Лондон, посланик във Виена.

След  Руско-турската война  и последвалия я Берлински договор  с протекцията на руския император Александър II  и съгласието на Великите сили,  Александър Богориди е назначен за главен управител на Източна Румелия на 13 март 1879 година. Той е свързан с изгонените от Княжество България лидери на Либералната партия Петко Славейков и Петко Каравелов.

След абдикацията  на княз Александър Батенберг  през  1886  година, Александър Богориди е един от кандидатите за българския престол.

Умира в Париж   през 1910 година.

Името му носи главната улица в пешеходната зона на Бургас.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия