На всички ни е известно, че Атон е място забранено за жени. Чудото, което е превърнало мястото в затворена територия,  се е случило във Ватопедския манастир.

В края на 6 в. синът  на византийския император Теодосий I - Аркадий, претърпял корабокрушение и морето го изхвърлило в един храсталак  на източния  атонски бряг. Когато го открили, нарекли мястото ‘вато педи’ или ‘детето в храстите’.  
За благодарност,  недалеч оттам,  Теодосий I построил манастир - днешния Ватопед.
Средства за манастира дарила и дъщеря му - принцеса Плакидия. Когато манастирът бил готов, Теодосий I и Плакидия пристигнали във Ватопед, за да присъстват на литургията  по освещаването. Когато обаче принцесата прекрачила прага на храма, едно от изображенията на Богородица проговорило: “Не влизай тук, в църквата вече има една царица!”

Плакидия замръзнала на място и не посмяла да  влезе. Небесната царица казала на принцесата, че само тя, Божията майка, е единствената жена, която има право да присъства на Атон, защото е негова закрилница и небесна владетелка.

Изображението, което проговорило, било наречено “Св. Боигородица Антифонитрия”  - буквално “Противогласна”, т.е. забраняваща,  възпротивяваща се с гласа си. Обкован със сребро, стенописът е една от най-големите реликви на обителта.

През 14-ти век се случва още едно чудо, което  за пореден път доказва, че небесната закрилница на Атон - Пресвета Богородица, макар и невидимо, присъства постоянно на Света гора.  За това чудо бил избран български монах, който по-късно нашата църква канонизира за светец - преподобни Козма Зографски.  Ето какво се случило:

Веднъж на Благовещение, храмов празник на големия светогорски манастир Ватопед, свети Козма имал чудно видение. Той бил гост на манастира.  Там видял  и в храма, и
после на трапезата,  да се разпорежда една жена с царствено величие. Понеже на Света гора жени не се допускат, Козма бил много смутен, а и възмутен. Когато се изповядвал да своя духовник, той споделил мислите си.  А на въпроса как е изглеждала тази жена, Козма отговорил:  ‘Невиждана красота, невиждана слава!’

Развълнуван,  духовникът  разбрал коя жена е видял Козма. Казал му: ” Не позна ли каква жена ти се е явила в манастира, посветен на божествената Мария? Ти си видял Небесната покровителка на Света гора и на целия свят!”

Ватопедският манастир е едно от най-големите и най-стари монашески  средища на Атон.  Основан е през периода 972-985 година. Той заема второ място след манастира “Свети Атанасий Атонски”.

Манастирът е разположен на хълм над Бяло море, от североизточната страна на Атонския полуостров. През 1749 година там  е открита Атонската академия.  Тя е основана с благоволението на Вселенския патриарх Кирил. Той имал университетско образование  бил просветител в епохата на Гръцкото възраждане. Поддържал приятелски връзки  с Волтер. Академията, на която Кирил бил ректор, просъществувала 4 години. После била закрита, защото  обвинили Кирил в ерес и го изгонили от Света гора.

Храмът на манастира е осветен в чест на Пресвета Богородица през 10 в.  В манастира има 12 храма, а в околностите  му - още 19.  Камбанарията е от 1427 година и се счита за най-старата в Света гора. Там се пазят мощите на много светци и уникални чудотворни икони.  Библиотеката му съдържа 2000 ръкописа и над 35 000 печатни книги.

Манастирът Ватопед е свързан  с българите още от времето на цар Иван Асен II.
През цялата си история манастирът Ватопед е бил обитаван от българи. Той  е основан  от трима одрински монаси - Атанасий, Никола и Антоний.   Ватопед се определя като втори по ранг в светогорската йерархия.  В него са посветени с монашество св. Сава и неговият баща Симеон, които са основателите на друг голям  манастир - Хилендарския.
Във Ватопедския манастир днес се намират мощите на десетки светци, много реликви, чудотворни икони, свещени тъкани и одежди, евангелия със златни обкови и избродирани със злато дрехи.

Днес Ватопедското братство наброява 90 монаси от различни страни по света: от Кипър, Гърция, САЩ, Бразилия, Румъния, Сърбия, Австралия, Франция, Русия... Обителта използва 35 компютъра, на които се осъществява голямата издателска дейност на манастира.

Погледнат от морето, Ватопед прилича на непристъпна крепост, а откъм сушата е като малък приказен град.  Манастирът е на място, където  се предполага, че се е намирал античният град Дион.  Той бил главният град на населяващите полуострова тракийски племена.
Автор: Тони