Руският офицер, дипломат и държавник граф Николай Игнатиев  е  играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите  при управлението на император Александър II. Той участва в Руско-турската война.

Николай Игнатиев е роден на 29 януари 1832 година в Санакт Петербург в семейство на потомствени дворяни.  Ориентира се към военно поприще. Завършва Пажеския корпус и постъпва в Лейбгвардейски хусарски полк. Завършва Академия на Генералния щаб на Руската армия  и служи в Балтийския корпус.

Граф Игнатив е пренасочен  към дипломатическа служба от 1856 г. Кариерата му започва в Лондон  като военно аташе. На Парижкия конгрес на Великите сили след Кримскатга война  участва активно в преговорите за корекциите на руската граница по река Дунав.

Следващото му дипломатическо пътуване е в Далечния Изток като посланик в двора на китайския императар. Подписва от името на Русия Пекинската конвенция. С нея Русия получава не само левия бряг на река Амур, първоначалната цел на неговата мисия, но също и земите между река Усури и Тихия океан.

По-късно граф Игнатиев става посланик на Русия в Константинопол.  Тук негова основна задача е да освободи от турска власт  и да привлече под руско влияние  християнските народи и  най-вече българите. Неуморима е неговата  дейност в тази насока, предимно полуофициална и тайна.

По време  и след  Руско-турската война граф Игнатиев активно съдейства за сключването на Санстефанския договор  между Русия и Османската империя. След  подписването на Берлинския договор,  който не донася на Русия ползите, които биха компенсирали направените жертви, графът  изпада в немилост и се оттегля от активна служба.

След идването на власт на император Александър III  граф Игнатиев  е назначен за министър на вътрешните работи с очакването, че ще провежда консервативна и националистическа политика.

През месец юни 1882 година  граф Игнатиев се оттегля от поста си и до края на живота си не заема официални длъжности.


В България в негова чест са наименувани с. Граф Игнатиево край Пловдив,  и с. Игнатиево край Варна,  както и централна улица в столицата.
Автор: Тони