На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл патентова дъвката

На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл е получил патент за  дъвката.  Тя представлява  хранителен продукт, който е предназначен за дъвчене, не за ядене. Варианти на дъвката за познати още от древността. През периода от 4000-350

2010-12-28 10:26:12
На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл  патентова дъвката
На 28 декември 1869 година Уилям Семпъл е получил патент за  дъвката.  Тя представлява  хранителен продукт, който е предназначен за дъвчене, не за ядене.

Варианти на дъвката за познати още от древността. През периода от 4000-3500 г.пр.Хр. брезова смола била употребявана за залепване на счупени керамични съдове и върхове на стрели. Археолозите смятат,че хората през неолита са използвали и антисептичните й свойства - дъвчели  я, за да лекуват инфекции на устната кухина. По-късно около  50-та  г.  древните гърци дъвчели смола от  мастиково дърво. През  16-ти век испански документи разказват, че маите дъвчели дъвка, направена от сока на саподилово дърво, а  през  17-ти век коренните американци споделят навика си за дъвчене с европейските колонисти.

През 1848 година  Джон Къртис  започва да произвежда първата дъвка за търговска продажба в САЩ - т.нар.дъвка от чист смърчов сок отщата Мейн. През  60-те години на 19 век Мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта Ана донося в САЩ смола от саподилово дърво, надявайки се да я продаде като суровина за направа на гума.

През 1869 година пък зъболекарят  от Охайо Уилям Семпъл получава първия патент за дъвка.  По-късно , през 1928 година,  Уолтър Димар  случайно създава рецепта за дъвка,която прави балончета.Той добавя  в нея единствения оцветител за храна,с който разполага - светлорозов.

През 1941-1945 г.дъвката Дабъл Бабъл влиза във войнишкия порцион. Американската армия пука балончета от Парив до ФИлипините,което увеличава популярността на дъвката.

През 50-те години  на 20 век на пазара излиза дъвката  без захар.  През 1996 г.  в свободна продажба е пусната  първата никотинова дъвка, Никорет, която помага на пушачите да откажат цигарите.  А през 2004 г. в Сингапур  смекчава омразната забрана върху дъвките.

Американските военни често били снабдявани с дъвки по време на Първата световна война, защото от една страна им помагали да се концентрират по-лесно, а от друга да се освободят от стреса. През 1935 година били издъвкани  около 5500 кг дъвка. Към 2005 година  пък американската армия спонсорира създаването на формула за нов вид дъвка, която да съдържа антибактериални вещества, за да не се налага на войниците да си мият зъбите на бойното поле.

В последно време американските военни снабдяват войниците с кофеинова дъвка, за да ги поддържа в готовност за дълги периоди от време, без да усещат умора или сънливост. Всяка дъвка съдържа около 100 мг кофеин, колкото има в обикновена чаша кафе. Въпреки че дъвките се предлагат в пакетите готова храна, счита се за неприлично  войник да дъвче дъвка, докато е на пост.

Дъвките са включени към хранителните пакети на канадските части, като част от средствата за поддържане на устна хигиена.

Рикалдентната дъвка е част от дневната дажба на новозенландските военни части от май 2007. За нея се смята, че поддържа добра устна хигиена и пази от опасни бактерии по бойните полета. Проучвания показват, че рикалдентната дъвка подпомага реминерализацията, предотвратяваща образуването на кариеси по зъбите. Дъвченето на дъвка също така освобождава от стреса.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия