Св. Наум Охридски

На днешния ден се навършват 1100 години от смъртта на св. Наум Охридски, един от най-видните ученици на Кирил и Методий. Св. Наум е роден в Северна България. Той придружава Солунските братя при пътуването им до Рим през 867-68 година . Наум е с

2010-12-23 17:25:17
Св. Наум Охридски
На днешния ден се навършват 1100 години от смъртта на св. Наум Охридски, един от най-видните ученици на Кирил и Методий.

Св. Наум е роден в Северна България. Той придружава Солунските братя при пътуването им до Рим през 867-68 година . Наум е съратник на Методий до кончината на равноапостола като ахиепископ в българския град Срем  /днес в Сърбия/. След  пристигането на учениците на Кирил и Методий в Двора на княз Борис I, Наум  става един от създателите  на българската църква  и кножовност.  

До 893 г. Наум работи в столицата Плиска при изключително благоприятни условия, създадни от българския владетел. Той е един от основателите на Преславската книжовна школа, откъдето нашата писменост и култура се разпространяват сред южните и  източните  славянски народи.

По-късно, изпратен от Симеон I в Югозападна Македония, той се труди всеотдайно в Охрид, където рамо до рамо със св. Климент става стълб на православната книжовна школа в Охрид.

Нашият народ и православната църква почитат паметта на св. Наум на 20 юни и на 23 декември. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия