Мария Сутич - единствената жена в четата на Бенковски

Мария Сутич е родена в Пазарджик през 1857 година. Когато избухва Априлското въстание през 1876 година, ‘Хвърковатата чета’ на Бенковски лети от селище на селище и разнася вестта за въстанието. На 27 април     

2010-12-19 17:19:39
Мария Сутич - единствената жена в четата на Бенковски
Мария Сутич е родена в Пазарджик през 1857 година. Когато избухва Априлското въстание през 1876 година, ‘Хвърковатата чета’ на Бенковски лети от селище на селище и разнася вестта за въстанието.

На 27 април      четата пристига в село Голямо Белово. Преминава тържествено по главната улица, като навсякъде е посрещната с мощно “Ура!”.  Въстаниците от четата са настанени в къщата на председателя на местния револционен комитет.  В отсрещната къща пък живее далматинецът Иван Сутич, чиновник   в компанията, която изгражда железницата, свързваща гара  Белово и Истанбул.

Когато “Хвърковатата чета” си тръгва от селото, в нея се включват  и чужденци. Между тях са Иван Сутич и  19-годишната му  съпруга  Ньонка - Мария Ангелова-Сутич, единствената жена в четата.  Тя можела да язди добре, а и имала умения на медицинска сестра.

След разгрома на Априлското въстание и разпускането на четата, далматинците, които разчитали на чуждото си гражданство, се предали на турските власти. Мария и съпругът й били хвърлени в  мрачните килии  на  Черната джамия в София.

Скоро след Освобождението,  Иван Сутич умира. А самата Мария, която се жени за втори път  през 1909 година, отглежда децата на втория си съпруг като родна майка . Тя умира на 75 годишна възраст.

Когато Мария Сутич се включва в “Хвърковатата чета” на Бенковски, той нарежда на Захари Стоянов: “Запиши, че днес, 27 април, в нашата чета се присъединява и госпожата на Иван Сутич - Мария Ангелова, родом наша българка, на която името ще остане записано в историята!”

За нея обаче, почти нищо не се знае и потомците като че ли са я забравили... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия