24 октомври 1929 гоина - "Черният четвъртък"

Световната икономическа  криза през 1929 година, наричана още Голямата депресия,  е най-тежката  икономическа криза в света. Тя започва през 1929 година и продължава и през 30-те години на миналия  век.   Голямата деп

2010-10-24 15:31:22
24 октомври 1929 гоина -
Световната икономическа  криза през 1929 година, наричана още Голямата депресия,  е най-тежката  икономическа криза в света. Тя започва през 1929 година и продължава и през 30-те години на миналия  век.  

Голямата депресия засяга най-тежко Съединените щати, Европа и Британската империя,   довеждайки до многобройни фалити на банки и компании,  висока безработица и рязък спад на брутния вътрешен продукт, промишленото производство, цените на фондовите борси  и практически всички индикатори за  икономически растеж. Последствията от кризата са най-тежки в силно индустриализираните градски центрове.

Обикновено се смята, че кризата започва да отшумява през 1933 година ,  но показателите за промишлено производство, цените на акциите и световният  брутен вътрешен продукт надхвърлят нивата от 1929 едва след Втората световна война . Световната икономическа криза е най-тежкият траен спад в промишленото производство и производителността за последния век и половина, за   който  има редовна икономическа статистика.

Крахът на Уолстрийт от 1929 година представлява криза на Нюйоркската фондова борса от 24 до  29 октомври 1929 година и срив на курсовете на акциите. “Черният четвъртък” /24 октомври/, ”черният понеделник” /28 октомври/ и “черният вторник” /29 октомври/ са дните ,  през които акциите отчитат най-голям срив.

Причините за кризата лежат във високата степен на либерализация на международния пазар, както и в крайната форма на либерализъм в Щатите  по онова време.
След войната Европа излиза изтощена,  без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. Европа отново  стъпва на крака и намалява драстично количеството на внесени стоки, което допринася за свръхпродукцията в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци върху капиталите довеждат до масова спекулация на борсата. Цените на акциите са в постоянен ръст, който обаче не отразява реалното състояние на компаниите.

Отворените граници между Европа, Америка и страните от третия свят бързо превръщат кризата в световна. Липсата на покупателна способност на населението съчетана със свръхпродукция довеждат до фалити  на огромна част от предприятията, безработица и глад във всички засегнати от кризата страни. Добитък бива заравян в САЩ,  кафето се изгаря във влаковете в Бразилия.... Тези опити за стабилизация на цените се оказват безпочвени, защото без работа хората не могат да си позволят да купуват, още по-малко и на по-високи цени.Кризата в САЩ бива овладяна от едва от Франклин Рузвелт и неговия Нов курс.

Голямата депресия довела до разрушителни последствия в почти всяка страна, независимо от това дали била бедна или богата. Личните доходи, доходите от данъци и такси и печалби спаднали значително, а в някои страни като Америка  безработицата достигнала 25%. Градовете по света също почувствали удара от икономическата криза , което довело до масова безработица в градове, разчитащи предимно на тежката промишленост. В много страни строителството било временно преустановено. Провинциалните райони, които разчитали предимно на земеделието също били застигнати от кризата, като изкупните цени на селскостопанската продукция спаднали със средно 60%.

Президентът Рузвелт  предприел мерки за възстановяване на икономиката, но не отпуснал достатъчно средства за да спре рецесията преди началото на Втората световна война. Крахът на международната търговия след 1930 година също помогнал за задълбочаването на депресията. Законът на Хоули Смуут за митническата тарифа от юни 1930 година превърнал американския пазар  в недостъпен за вносни стоки чрез значително увеличаване на митата. Според повечето икономически историци, този закон е най-голямата грешка за целия период от 1920 до 1933 година.

Различните страни по света започнали да се възстановяват от кризата по различно време, като в по-голямата част от света това се случило през 1933 година. Повечето икономически историци са на мнение, че Голямата депресия приключила с началото на Втората световна война.  Много икономисти са на мнение, че разходите, извършени по подготовката за войната ускорили излизането на страните от рецесията и значително намалили нивото на безработицата. Закъснялото влизане на САЩ във войната през 1941 година окончателно ликвидирало последствията от Голямата депресия, намалявайки нивото на безработицата до 10%. Много хора започнали да работят извънредно, печалбите на бизнеса се увеличили. Били необходими много работници, които да заемат местата на единадесетте милиона заети във войната мъже на трудоспособна възраст.

Кризата се отразила негативно на много страни.

Австралия

Поради краха на международната търговия, разчитащата на доходите от земеделието Австралия била една от най-силно засегнатите страни от икономическата криза. След 1932 година Австралия започнала постепенно възстановяване благодарение на повишаването на цените на месото и вълната.

Канада

Засегната била и силно индустриализирана Канада , в която производството през 1932 година спаднало до 58% от нивото му през 1929 година. Излизането на Канада от кризата било предшествано с приемането на закони за миграцията.


Германия

Индустриализирана Ваймарска република в Германия  също пострадала от кризата. Увеличаването на безработицата наред с изплащането на огромни репарации довело до издигането на власт на нацистката партия на Хитлер  през 1933 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия