На 18 октомври почитаме паметта на Св. Злата Мъгленска

Света Злата Мъгленска  е българска и гръцка   светица и великомъченица, живяла през 18-ти век  по време на османското робство в България. Злата се ражда  в бедно семейство в село Слатина ,  Мъгленско. Тя  им

2010-10-18 16:02:37
На 18 октомври почитаме паметта на Св. Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска  е българска и гръцка   светица и великомъченица, живяла през 18-ти век  по време на османското робство в България.

Злата се ражда  в бедно семейство в село Слатина ,  Мъгленско. Тя  има още три сестри. Още от малка  проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата й ,  твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Той иска от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.  Злата Мъгленска  умира на 18 октомври 1795 година.

Българската православна църква и Цариградската патриаршия  почитат паметта  й всяка година  на 18 октомври   Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия