Религията, която учи на ненасилие - хиндуизмът

Някои смятат за необяснимо как така в Индия, страната на будизма, будистите са дота малка част. Всъщност няма нищо странно. Когато през 12-13-ти  век индийците  са завладени от мюсюлмански орди , хилядите будистки монаси са избити ,

2010-10-15 22:32:59
Религията, която  учи на ненасилие - хиндуизмът
Някои смятат за необяснимо как така в Индия, страната на будизма, будистите са дота малка част. Всъщност няма нищо странно.

Когато през 12-13-ти  век индийците  са завладени от мюсюлмански орди , хилядите будистки монаси са избити , а средищата им -  разрушени.  Тези, които успели да се спасят пък избягали в Тибет и Китай.

Будизмът се завръща в Индия чак в средата на миналия век. Тогава Китайската народна република  не признава независимостта на Тибет и през 1949 година изпраща там окупационни войски.  А през 1951 година Китай и тибетското правителство подписват споразумение за мирното освобождаване на Тибет. Но резултатът е ужасяващ - убити са 1 милион души, а 6 хиляди манастира са разрушени. Далай Лама е принуден да напусне страната. Страната напускат и още 100 000 души.

Завръщането на будизма в Индия обаче  е закъсняло, там вече навлиза друга религия - хиндуизмът. Това е третата най-голяма религия в света.  Последователите  й са около 900 милиона. В Европа хиндуизмът е най-разпространен във Великобритания, където живеят
над 500 хиляди негови последователи.

Основният принцип на тази религия, който се приема като най-висш морал, е пълното ненасилие към всички живи същества. Стремежът на хиндуистите е да защитават ,  както двуногите, така и четириногите, да разделят храната и водата си с тях.

Ненасилието е най-великият дар, учи хиндуизмът и най-висшият самоконтрол , най-висшата саможертва, най-висшата сила и същевременно е най-големият приятел.
Онзи, който извършва насилие е низш и невеж и със сигурност го чака адът.  Почитаните богове на хиндуизма са Брахма, Кришна, Шива, Рама и Дурга.

Не е ясно кой е  основоположник на хиндиузма, но той се ражда преди  3000 години.
Според тази религия истината за  появяването на света е като приказка. Началото е в една прекрасна утрин, когато бог Брахма се пробужда, седнал върху лотосов цвят, на повърхността на първичния океан и започва да се чуди откъде се е появил самият той.
Като погледнал надолу, установил, че стъблото на лотоса е изникнало от пъпа на някого, който спял на дъното на световния океан. Заспалият бил Вишну.  

Двете божества започнали да се карат кой от кого е произлязъл. После двамата забелязали колона от светлина, която се издигала от дъното на океана  и стигала до небето. Вишну се превърнал в дива свиня и започнал да рови земята, за да открие началото  на колоната на светлината.  Брахма пък се превърнал на лебед и отлетял към небето за търси горния й край.  Опитите обаче били неуспешни. Изведнъж колоната се разтворила по средата и оттам се появил Шива.

Трите божества премерили силите си, а след това се захванали с творението на видимия свят... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия