Леандър Леге

Леандър  льо Ге   е френски дипломат, вицеконсул в София по време на Априлското въстание и Руско-турската война. Роден на 11 септември 1833 г. в Кюие, Франция. Завършва университет за живи източни езици. Започва дипломатическат

2010-09-11 16:55:47
Леандър Леге

Леандър  льо Ге   е френски дипломат, вицеконсул в София по време на Априлското въстание и Руско-турската война.

Роден на 11 септември 1833 г. в Кюие, Франция. Завършва университет за живи източни езици. Започва дипломатическата си кариера в Александрия , след което работи в Тунис и Джеда.

Леге е голям познавач на народите на Османската империя. През месец октомври 1874 г. получава назначение във вицеконсулството в София, подчинено на посолството на Франция  при Високата порта. След обстоен анализ на всички аспекти на балканското общество и специфичното място на България в империята, Леге бързо стига до заключението, че предстоят бурни промени.

По време на Априлското въстание през 1976 година  Леге  подкрепя българската национална кауза и призовава турските власти да сложат край на репресиите. По този начин успява да спести много страдания на народа, когото обиква и защитава.

В първите месеци на Руско-турската война , София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Тук са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия през м. декември 1877 г. е планирано града да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това френският вицеконсул Леге и италианският Вито Позитано  организират съпротивата на града и водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да запази града от разрушение.

След периода си в София от 1874 до 1877 г.  Леге за кратко е в Босна, а от 1878 до 1882 г. е консул в Бургас.

Общинският съвет на София с протокол от 26 май 1878 г. обявява Леандр льо Ге за почетен гражданин на София и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име. И до днес тази улица в центъра на столицата се нарича „Леге“.



Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия