Сен-Жерменски договор

Сен-Жерменският договор  е договор между Австрия  и победителите в Първата световна война. Той е вторият по ред договор от Версайската система от договори. Изработен е от Парижката  мирна конференция   и е подписан на 10

2010-09-10 11:03:44
Сен-Жерменски договор
Сен-Жерменският договор  е договор между Австрия  и победителите в Първата световна война. Той е вторият по ред договор от Версайската система от договори. Изработен е от Парижката  мирна конференция   и е подписан на 10 септември 1919 година  в парижкото предградие Сен Жермен ан Ле.

Териториалните загуби на Австрия са огромни. Тя изгубва  Южен Тирол и полуостров Истрия  в полза на Италия, Далмация, част от Кринтия, Крайна и Босна   в полза на Югославия , Галиция  в полза на Полша, Буковина  в полза на Румъния , както и Бохемия и Моравия,  които стават част от новосъздадената  Чехословакия.  Антантата забранява всякаква връзка с Германия.  Австрия се задължава да поддържа професионална армия от максимум 30 000 души.

Австрия загубва 6 500 000 немци. От тях 3,5 милиона остават в изкуствено новообразуваната държава Чехолсовакия ,  около 2 милиона немци остават на територията на бившето Унгарско кралство, което преди е било подчинено на австрийската корона. Около половин милион немци попадат в италианските граници след откъсването на областта Трентино-Южен Тирол, чиято северна част над хиляда години е била населена с немци.

По-малки части остават в областта  Буковина, която е откъсната от Австрия и присъединена към Румъния, също няколкостотин хиляди немци от областта Галиция  са откъснати от родината и присъединени към Полша.

На Австрия е позволено да проведе два плебисцита , за да запази малка територия, към която необосновани претенции има Сърбия. Австрия успява да запази  Клагенфурт.. Единствената териториална придобивка на Австрия е формалното присъединяване от Унгария  на населения с немци Бургенланд.

От втората по големина държава в Европа,  Австрия е превърната в малка немскоезична държава, лишена от 60% от немците в империята и 88% от територията на Австро-Унгарската империя. От 676 000 кв. км. на Австрия остават едва 83 000 кв. км., а от 53 000 000 жители - 6 000 000.

Австрия е лишена от 5 500 км излаз на Адриетическо море, който е поделен между новосформираното Сърбо-хърватско-словенско кралство и Италия. Огромната производствена база на империята е завзета от съседните държави. Обществото на народите се задължава да подпомогне икономически Австрия.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия